Het lijkt de laatste weken in gesprekken een thema te zijn, dus schrijf ik er maar een stukje over: het idee dat de Eenheid waar we over praten en naar proberen te verwijzen een ingewikkeld concept is. Te vaag, ook. Een te ver-van-mijn-bed-show. Iets om later naar te kijken, als we die menselijke ervaring helemaal compleet in beeld hebben en begrijpen of ontstegen zijn. Of nooit, omdat dit alleen weggelegd zou zijn voor verlichte types. Ik zeg dan wel eens: “het is dichterbij dan je volgende ademhaling”, maar daar volgen meestal glazige blikken op. En ook de mededeling dat het ongelooflijk eenvoudig is om te zien, stuit soms op onbegrip.

Tijd voor een betere verwijzing dus. En daar kwam een metafoor voor op die we eerder gebruikt hebben: het boek van Ikke. Daarin wordt beschreven hoe we het verhaal over onszelf, allerlei ervaringen en de wereld steeds aanzien voor wie we zijn, terwijl onze ware natuur de lege bladzijde is waarop het verhaal in magische inkt verschijnt en weer verdwijnt. De vraag waarmee ik graag meer helderheid wil scheppen luidt dan: hoe ver staan de letters en woorden van het papier af?

Voor wie de metafoor van je ware natuur als filmdoek en elke ervaring als daarop geprojecteerde film een fijne vindt, kan de vraag worden geherformuleerd naar: hoe ver staan de bewegende beelden van het doek af?

Hoe ver is de verf van het schilderij verwijderd van het canvas?

Hoeveel ruimte zit er tussen de glasheldere ruit en de vuile streep die erop zit?

Hoe ver staat het patroon van de gordijnstof af?

Bij deze mijmeringen wordt het wellicht duidelijk dat de Eenheid en de menselijke ervaring niet (nooit!) los van elkaar zijn. Dat wat je zoekt altijd al een onmiskenbaar onderdeel van je ervaring is geweest. Dat het de achtergrond is waartegen alles zich afspeelt. Dat het ‘binnen’ waar je naar mag terugkeren, of ‘de andere kant’ waar je naar mag kijken, simpelweg hier en nu IS. Dat de Eenheid eigenlijk Geenheid is, zoals iemand mij deze week zo mooi appte.

Niks ver-van-mijn-bed. Het IS je bed(ding). Hoe druk je daarin ook ligt te dromen dat je iets anders bent dan dat.

Afbeelding van Dieter Robbins via Pixabay

Share This