We zijn ons meestal wel bewust van de gevolgen of bijwerkingen van het gebruik van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Dat ‘doet’ iets met (of in?) het bewustzijn en het hele lichaam-geest systeem. Het maakt troebel, mistig, ongecoördineerd en warrig. We weten dat het niet zo’n goed idee is om in de auto te stappen of een machine te bedienen als we beneveld zijn. Je wordt daar ook voor gewaarschuwd op verpakkingen van dergelijke middelen. Er staat zelfs straf op.

Op een vergelijkbare manier zou je kunnen zeggen (als metafoor) dat we onder de (gevoels)invloed leven van persoonlijk en betekenisvol gemaakte gedachten. We raken verstrikt in analyses, beneveld door herinneringen, duizelig van ambitie, dronken van geluk, blind van woede, misselijk van jaloezie.

Recent was ik zowel ‘aanstichter’ als getuige van iets dergelijks. Ik had, eigenlijk een beetje voor de grap, een woord gebruikt dat door meerdere mensen was opgepikt en uiteraard, zoals dat gaat, geïnterpreteerd werd. Zo kreeg het betekenis en dus ‘invloed’. Het woord, zo hoorde ik later, waarde rond in ‘wandelgangen’ (wat dat ook mogen zijn) als champagne op een receptie. Sommige ‘aangeschotenen’ schoten in actie, anderen in speculatie of misschien oordeel (dat moet ik gokken). Fascinerend om waar te nemen hoe we allemaal, soms of regelmatig, leven onder invloed. Leven onder de gevoelsinvloed van gedachten. Van woordinterpretaties. Hoe we beneveld raken en de helderheid daarmee op de achtergrond verdwijnt.

Eigenlijk zouden gedachten met een waarschuwingssticker moeten komen. Zo’n grote gele plakker met een tekst als: DIT WOORD KAN IN SOMMIGE MENSEN OF OP SOMMIGE MOMENTEN EEN HEFTIGE REACTIE UITLOKKEN, AFHANKELIJK VAN DE PERSOONLIJKE INTERPRETATIE! Gelukkig duurt zo’n effect maar heel kort. Negentig seconden, volgens Dr. Jill Bolte Taylor. Dat verdwijnt dus veel sneller dan alcohol, drugs en pillen uit je lijf! Tenzij je je natuurlijk (even) niet BEWUST BENT van de werking van de menselijke ervaring (binnenstebuiten). Dan gaat misschien de verhalenmachine op volle toeren draaien en blijf je een tijdje onder de invloed. Kom je in een ‘ervaringsfeedbackloop‘ terecht. Ben je per ongeluk aan het binge-denken en -voelen. Hik.

Geeft helemaal niks. Het is gewoon mens-zijn. Maar zoals je onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen beter niet auto kunt rijden en liever geen machines bedient, is het ook niet handig om onder de gevoelsinvloed van zo’n gedachtenwaas te handelen. En het is niet fijn om voortdurend ‘onder invloed’ te leven. Je zou het zelfs ’toxisch’ kunnen noemen, in deze vergelijking. Dus het is nuttig om het mechanisme te (h)erkennen. Je daar bewust van te worden.

Als ik een devies zou hebben, luidt dat: doorsta de onvermijdelijke, nare emotiekater maar even en weet dat de ‘diepere gevoelens’ van Helderheid, Weten, Wijsheid, Welzijn en Verbondenheid (Eenheid) overblijven als die ervaring voorbij is. Dan kun je met een heldere kop opnieuw kijken en zien dat het Niets is of was of kan zijn.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Share This