Sommige mensen hebben hooikoorts of zijn allergisch voor huisstofmijt. Of kattenhaar, pinda’s of schelpdieren. Ben je een beetje een pechvogel, dan ben je misschien overgevoelig voor al het bovenstaande.

Er is echter één ding waar iedereen allergisch voor is: nare gevoelens. Boosheid, verdriet, jaloezie, dat soort dingen. Als onze gedachten die kant op gaan, registreren we het vrijwel direct.

Ons systeem reageert heel heftig op dit soort gevoelens om ons te waarschuwen voor wat er aan de hand is. “Hee, jij! Je gaat de verkeerde kant op! Kijk eens in een andere richting.”  Ga maar eens bij jezelf na: als je stress hebt, waar denk je dan aan? Vast niet aan fluffy konijntjes of een fantastische vakantie op een hagelwit strand. 😉

Die waarschuwingssignalen zijn goedbedoeld, maar het resultaat is dat we ons slecht gaan voelen.

Stress, paniek of pijn in onze buik worden namelijk gebruikt als signalen dat we geen fijne gedachten hebben. Of hartkloppingen, bibberende knieën, misselijkheid of een fijn griepje. Allemaal seintjes van het systeem dat er iets wringt of schuurt.

Weet je dat het een signaal is, hoef je er niet van te schrikken of er oplossingen voor te bedenken. Dan kun je het opmerken en stoppen met (het serieus nemen van) die gedachten. Fijn iets anders gaan doen. Lachen om je eigen eindeloze creativiteit. Dan hoef je jezelf in ieder geval niet dieper het gat in te denken.

De oplossing is er namelijk al – die ligt besloten in het feit dat gedachten dusdanig vluchtig zijn dat je niet bang hoeft te zijn dat er eentje blijft ‘plakken’. Ze gaan écht vanzelf weer voorbij.  Bij deze allergie hoef je dus niet semi-dwangmatig te gaan stofzuigen, bepaalde voeding te vermijden of je huisdier de deur uit doen. Er is niks te doen. Alleen iets te zien.

Share This