Vorige week schreef ik over dat we als mensen best wel veel willen en dat we vaak ook heel snel verandering willen in het status quo. Terwijl ‘dingen’ ons helemaal niks kunnen laten voelen en het dus ook niet bijzonder zinvol is om te streven naar doelen om gelukkiger te zijn.

Daaraan gerelateerd is dat we al van jongs af aan mee krijgen dat je actie moet (en kan) ondernemen om je beter te gaan voelen als je je dat toevallig even niet voelt.

Toen je klein was gaf je moeder je al een kus waar het pijn deed, zodat het snel over was en je weer verder kon gaan spelen. Of moesten jij en dat jongetje uit je klas ‘sorry’ zeggen om niet meer boos op elkaar te zijn. Welk oncomfortabel gevoel je ook had, het moest zo snel mogelijk weg. Gewoon even huilen of boos zijn, nee, dat was niet de oplossing.

Inmiddels ben je volwassen en ziet het er iets anders uit, maar de onderliggende overtuiging is er nog steeds. Als je je niet lekker voelt zoek je naar oorzaken en oplossingen. Voel je je thuis niet fijn, is dat misschien wel omdat je niet kan ontspannen en moet je de inrichting veranderen, meer planten neerzetten of een binnenhuisarchitect inhuren. Als je niet altijd positieve gedachten hebt over je partner, is hij/zij blijkbaar niet de ware en moet de relatie verbroken worden. Dan kun je tenminste iemand vinden die je wél 100% van de tijd warme gevoelens geeft. Heb je niet een gevoel van voldoening, moet je misschien eens denken aan een nieuwe baan. Of is het tijd voor (nog) een kindje, omdat een baby verzorgen en zien opgroeien je dat gevoel ook kan bezorgen.

We hebben tenslotte altijd te horen gekregen dat er iets mis is als we ons even minder fijn voelen. De alarmbellen gaan bij het minste of geringste al rinkelen en het lijkt overduidelijk: sommige gevoelens zijn gewoon beter dan andere gevoelens omdat ze beter voelen. En dus moeten de ‘slechte’ uitgeroeid worden.

Maar dat is een misverstand – gevoelens zijn niet goed of slecht. Ze zijn allemaal oké, allemaal van voorbijgaande aard en allemaal intrinsiek neutraal. Verdriet, blijheid, schaamte, boosheid, jaloezie, tevredenheid… Wat het ook is dat je voelt, het is onderdeel van de menselijke ervaring. En dat gevoel van oké zijn? Dat had je altijd al, diep van binnen. Je dat realiseren scheelt een heleboel actie en gedoe. Lekker rustig! (Alhoewel je natuurlijk best nog eens een kusje mag vragen als het ergens pijn doet, gewoon omdat je daar behoefte aan hebt. ;-))

Share This