We horen wel eens van mensen die al een tijdje naar de radioshow luisteren of op een Shiftdag zijn geweest, dat zij vreselijk graag hun omgeving deelgenoot willen maken van de nieuwe inzichten. Logisch. Als je merkt dat je rustiger in je hoofd wordt of minder reactief bent naar je kinderen toe, gun je dat een ander ook.

En als je dan iemand ziet worstelen met een probleem lijkt het logisch om mee te delen wat je weet. Wat je voor jezelf duidelijk hebt gezien. “Je beleeft gedachten, niet de situatie” bijvoorbeeld. Of: “het leven werkt van binnen naar buiten en niet andersom”. Of: “we zijn in essentie helemaal heel en één.”

Het gebeurt zelden dat de gesprekspartner zo’n inzicht direct oppakt en ter plekke het probleem ziet oplossen of zijn/haar gedrag ziet transformeren. Wat wél vaak gebeurt is dat er weerstand is en tegenwerpingen worden geuit. En als we daar goed naar kijken is dat heel begrijpelijk. Want tegenover het ene idee kan makkelijk een ander idee worden gezet. Wat voor jou zo klaar als een klontje is, kan een ander als klinkklare onzin beschouwen.

Al met al is het zonder meer meedelen van je inzicht niet erg behulpzaam. Niemand wordt graag door een ander overtuigd van iets. En dit paradigma is nu eenmaal geen ‘nieuw en goed idee’ waar je anderen van moet overtuigen. Het is wat je kunt ontdekken als je voorbij alle ideeën durft te gaan. Daarom benadrukken wij ook dat iedereen tot zijn eigen inzichten moet komen. Op zijn eigen tijd. Als er interesse en bereidheid is. Betekent dit dat je je buurvrouw aan laat modderen met haar boosheid of verdriet? Misschien, maar je zou haar ook in alle oprechtheid vragen kunnen stellen en samen op ontdekkingsreis gaan naar de werking van de menselijke ervaring. Betekent het dat je je kind in de waan laat dat haar vriendinnen haar kunnen kwetsen? Wellicht en je zou tegelijkertijd kunnen laten zien hoe jij (steeds vaker) onafhankelijk bent van meningen, zelfs van de meningen die in jou opkomen. En dat gaat vanzelf als en wanneer je inzicht hebt.

“Go live your life” was de opdracht van Sydney Banks aan mensen die bij hem ‘in de leer’ waren en inzicht hadden gekregen. Als anderen nieuwsgierig worden naar de veranderingen in jou; prima. Vertel wat je weet. Zonder agenda.

Share This