Je wilt iets met je bedrijf: bijvoorbeeld meer omzet, met meer gemak ondernemen, meer geld verdienen of meer mensen bereiken. En alhoewel je in je eentje met een beetje gezond verstand best een eind komt, lijkt het er toch op dat de boel bij jou minder voorspoedig loopt dan mogelijk zou zijn.

Het liefste zou je een stappenplan hebben dat je kunt volgen zodat je precies weet wat te doen. Een recept als het ware, dat je vertelt hoe je een lekker lopend bedrijf brouwt. En die stappenplannen zijn er in overvloed, lijkt het. Je kent ze vast, de rijtjes “tien tips voor meer klanten”, “3 manieren om je omzet te verhogen” of “de 5 meest gemaakte fouten die je klanten kosten”. Mij zijn ze zeer bekend want het is wat ik jarenlang zag als een enorm handige manier om je bedrijf een boost te geven.

Die stappenplannen hebben echter een heel vervelende bijwerking: als jouw bedrijf er desondanks niet mee groeit, dan doe JIJ het dus fout. Want het recept wordt je immers aangeprezen met bewijzen van hoe succesvol het anderen maakte. “Dus aan het stappenplan kan het niet liggen”. Waardoor bij jou de onzekerheid over de levensvatbaarheid van je bedrijf en je ondernemerskills toeneemt – misschien zelfs wel tot een niveau van wakker liggen en stress ervaren.

Het vervelende van die stappenplannen en blueprints is dat ze op sommige momenten voor sommige ondernemers in sommige branches ook écht werken. Waardoor die recepten plausibel lijken en degene die het aanprijst, ook heilig in de werking ervan gelooft. Deed ik ook. De ‘bewijzen’ van het geweldige effect waren immers aantoonbaar.

In werkelijkheid is er echter sprake van wat in wetenschap ‘observer bias’ wordt genoemd: we zien alleen wat we willen zien en wat onze aanname bevestigt. Geloof ik in de werking van een stappenplan, dan neem ik in alle onschuld alleen waar wat mijn overtuiging sterkt. Voor alles wat het tegendeel zou kunnen bewijzen, heb ik een verklaring die ervoor zorgt dat ik mijn overtuiging kan behouden. “Tja, bij deze ondernemer werkt het niet omdat hij stappen overslaat” of “Zij mist kwaliteit A of karaktereigenschap B dus is het logisch dat het stappenplan niet het gewenste effect heeft”. Nogmaals, in alle onschuld.

Die ‘observer bias’ geldt zowel voor de ‘verkoper’ van het recept als de ondernemer die er mee aan de slag gaat. Beiden zoeken vastigheid en controle waar alleen onzekerheid is (zoals overigens in het hele leven, maar dat is weer een ander artikel ;-)). Want vastigheid is lekker, dat geeft een gevoel van veiligheid en daar zijn de meesten van ons onbewust naar op zoek.

Stappenplannen zijn dus een beetje listig omdat ze controleerbaarheid prediken waar geen controle mogelijk is en vaak tot teleurstelling en een gevoel van falen leiden. Wat is dan het alternatief als je wel graag een beetje sturing en richting wilt omdat je geen idee hebt hoe je de volgende stap met je bedrijf kunt zetten?

Je zou deze ‘stappen’ kunnen volgen ;-):

  1. Herken dat controle op geen enkele manier mogelijk is. Dat het hele leven – en daarbinnen ondernemen – één grote speeltuin is waar we met zijn allen maar wat doen. En achteraf verklaringen zoeken en vinden voor dat ‘we doen maar wat’. Waardoor het lijkt alsof er logica zit in zich opeenvolgende random gebeurtenissen.
  2. Realiseer je dat falen, slagen, uithuilen en opnieuw beginnen, blij en trots zijn, onzekerheid en angst allemaal alleen maar bestaan bij de gratie van het Denken. Denken dat écht voelt omdat het Bewustzijn er emoties en gevoel aan toevoegt. Waardoor een levensechte film ontstaat waar we wel in mee móeten. Maar ook al voelt het echt, het is en blijft een film die geen enkele invloed heeft op de onaantastbare bron/het bewustzijn/de levensenergie die jij werkelijk bent.
  3. Besef dat sperzieboontjes op 1001 verschillende manieren kunnen worden bereid, volgens specifieke recepten maar net zo goed uit de losse pols of op gevoel van de kok. En dat de 1001 verschillende smaken die daaruit komen, allemaal hun charme, eigenheid en waarde hebben. Net als wat jij doet in het leven – dat heeft op 1001 manieren charme, eigenheid en waarde.
  4. Ga inzien dat meedrijven op de flow van dit moment, een stap zetten waar het leven je in elk moment toe uitnodigt, doen waar je NU zin in hebt altijd leidt tot welzijn omdat je default setting er eentje is van balans. En het systeem zal altijd terug gaan naar die default setting, zolang jij je handen een beetje van het stuur kunt houden.

Veel plezier!!

Share This