Een tijdje geleden merkte een gesprekspartner op: “oh, ik maak er iets van”. Het leek een achteloze uitspraak. Iets wat je achteraf wel eens constateert als je je realiseert dat je je enorm druk hebt zitten maken over iets onbenulligs of zelfs over niets. Over een aanname die helemaal niet klopte. Het kind dat te laat thuis was en in onze fantasie al doodgeknuppeld in de sloot lag terwijl er een lekke band speelde of de tijd vergeten was. De opmerking die eigenlijk volkomen onschuldig en zonder bijbedoelingen werd gemaakt, maar in jou een reactie heeft opgeroepen die buitenproportioneel was. De spin die zonder kwaad in de zin voorbij wandelt waar we buitengewoon hysterisch op reageren. Dan beseffen we op een later tijdstip ‘oh, ik maakte er iets van’. Het is een mechanisme waar je niet schuldig aan bent. Het is gewoon zoals het werkt en dat is handig om te beseffen.
Op persoonlijk/ psychologisch niveau gaat dat zo: iets (en dat is eigenlijk ALLES) wat van zichzelf volkomen neutraal is (als in: zonder betekenis, niet goed of kwaad), wordt in de black box van onze psyche, in ons hoofd, vervormd tot bijvoorbeeld een beschuldiging. Of tot een bedreiging, een belediging, een nare gebeurtenis of onacceptabele situatie. Shakespeare had daar al een uitspraak over: ‘nothing is either good or bad but thinking makes it so‘ schreef hij, en dat is een mooie aanwijzing. In de zwarte doos van het individuele denken wordt het neutrale ineens partijdig, persoonlijk en vaak pijnlijk. En net zo goed wordt het ook wel partijdig, persoonlijk en prachtig, maar daar hebben we dan weer geen probleem mee. (Da’s ook grappig, trouwens.)
Ik herkende in de uitspraak ‘ik maak er iets van’ ook wat er op een ander niveau gebeurt. Op wat wij (arbitraire term, hoor) het spirituele noemen. Waar Sydney Banks aan refereerde als hij het over ‘Universal Mind, Universal Consciousness en Universal Thought’ had. Waar de 3 principes eigenlijk 1 principe zijn. Ook daar kun je zien en zeggen dat wat in essentie Een en Vormloos is (‘Ik’ als je ware natuur), via de black box van Denken en Bewustzijn verschijnt als Veel en Vorm. Als ervaring.
Vaak zijn we (in eerste instantie?) vooral geïnteresseerd in wat er voor ons in die persoonlijke black box gebeurt, hoe onze persoonlijke psyche in elkaar zit en wat er voor ons persoonlijk te ‘verdienen’ valt door begrip van dit systeem. Natuurlijk. En wij willen je ook graag ‘meenemen’ (als zoiets al kan) naar wat voor ons zo fundamenteel transformerend is: begrip van die Universele black box. Een meer directe weg die ware ontspanning blootlegt.