Soms vergelijken we de 3 principes wel met het zwaartekrachtprincipe. Gewoon omdat het in beide gevallen om wetmatigheden gaat en het handig is om je dat te realiseren. Wellicht helpt dat om te zien dat principes altijd al ‘werken’ en maak je niet de vergissing dat de 3 principes een techniek zijn of een soort therapie.

Een tijdje geleden zei een gesprekspartner die het hele ‘3 principe-verhaal’ kennelijk nogal vage shit vond, als reactie op het gebruik van deze vergelijking, dat zij het principe zwaartekracht wel begreep, in tegenstelling tot ‘de 3 principes’. Mijn mond viel open. Wow, de zwaartekracht begrijpen! We zijn er niet heel diep op ingegaan, dus mijmer ik er in dit stukje verder over.

Volgens mij kun je namelijk zowel de zwaartekracht als ‘de 3 principes’ helemaal niet begrijpen met het verstand. Het zijn mysteries, al praten we erover alsof we weten wat ze zijn.

Natuurlijk, je kunt de formules kennen. Simpel zat, als ze eenmaal geformuleerd zijn. Voor de zwaartekracht is het F = m*g; de 3 principes zijn Mind, Consciousness en Thought. Een kind kan de was doen. Maar begrijp je het dan, als je deze formule of woorden kent?

Natuurlijk, je kunt een beschrijving hanteren. Over de zwaartekracht zeggen we dat het een aantrekkende kracht is, die twee of meerdere objecten naar elkaar toe trekt. Over de 3 principes zou je kunnen zeggen dat het de krachten zijn die uit een vormloze essentie de illusie van vorm creëren. Een ervaring binnen tijd, ruimte en materie. Maar dat zegt in mijn ogen nog niets over de krachten zelf.

Natuurlijk, we kunnen effecten aanwijzen en ook testen. Van de zwaartekracht kunnen we merken dat alles op deze aarde naar beneden valt. Van de 3 principes kunnen we merken dat er ervaringen zijn die via het Denken in het Bewustzijn van Mind komen. Gedachten en gevoelens en zo. Superhandig om deze effecten te beseffen! Maar met het opmerken van effecten begrijpen we de onderliggende krachten nog steeds niet.

Natuurlijk, we kunnen implicaties benoemen van inzicht in de werking van verschillende principes. Zowel met een ‘belichaamd besef’ van het feit dat we te maken hebben met de zwaartekracht als met het ‘belichaamde besef’ van de werking van de 3 principes, blijven we makkelijker in balans. Respectievelijk fysiek en psychisch. Maar met het benoemen van de implicaties, de ‘bijwerkingen’, begrijpen we die krachten nog steeds niet.

Wat is zwaartekracht? Wat zijn ‘de 3 principes’ nu eigenlijk? Tja. Al doet het verstand nog zo zijn best, al heeft het nog zoveel kennis en metaforen en eerdere inzichten en al graaft het nog zo lang en diep; het houdt niets over dan een vraagteken. We hebben dus eigenlijk geen idee. En dat is het dan ook. Geen idee. Geen ‘ding’ (no thing) van zichzelf. Kun je daarmee leven? Met, als, in het mysterie? Ja hoor; je doet het al. Of eigenlijk: dat IS al zo.

Klaar. Makkelijk.

Afbeelding van Merlin Lightpainting via Pixabay

Share This