Als de eerste 3 Principle Facilitators in Nederland, krijgen wij al jaren vragen als: “Helpen de 3 Principes bij depressie?”, “Bij een Angststoornis?”, “Bij een burn-out?, OCD? eetstoornissen? Stress? Onverklaarde lichamelijke klachten? Verslaving?”. En het antwoord is in alle gevallen: “Ja, dat zou zomaar kunnen en is inderdaad de ervaring van veel mensen die inzicht krijgen in de 3 principes.”

En dat lijkt vreemd. ‘One size fits all’ zijn we bij psychologische problematiek niet gewend. In de psychologie en psychiatrie lijkt er eerder een trend te zijn om te differentiëren, waarbij elke variant zijn eigen behandelmethode verdient. Waardoor je als patiënt soms knap in de problemen kunt komen als je toevallig met (ik geef een voorbeeld van iemand die ik ken) anorexia én PTSS bent gediagnosticeerd. Want dan durft de eetstoornissenspecialist de behandeling niet aan voordat de PTSS is opgelost en wil de PTSS-behandelaar dat je eerst uit de gevarenzone bent qua gewicht, voordat hij/zij je kan helpen van je PTSS af te komen. Waardoor je per saldo geen hulp krijgt.

Werkend/behandelend/coachend vanuit de 3 principes kijken we, samen met de cliënt, veel meer vanuit wat je een meta-niveau zou kunnen noemen. We verleggen de focus van een probleem of ongewenste ervaring naar hoe de ervaring in zijn algemeenheid tot stand komt. Dit zorgt ervoor dat we niet elk probleem één voor één hoeven aan te pakken maar merken dat problemen als vanzelf wegvallen. Of dat één inzicht een scala van problematisch gedrag of vervelende gevoelens doet oplossen.

Ingewikkelde lijkende problematiek wordt steeds teruggebracht tot de eenvoud van één kijkrichting, één besef of één compleet nieuwe gedachte. Dat inzicht, die herkenning van hoe het werkelijk werkt, zorgt voor bijwerkingen. Bijwerkingen die onze cliënten zoal rapporteren zijn: beter slapen, meer ontspanning (minder stress), vrolijker, rustiger, creatiever, meer lef (minder angst), meer verbinding met andere mensen, meer vertrouwen in jezelf, de toekomst en het leven in het algemeen, minder ruzie, meer liefde, meer genieten, tijd over i.p.v. tekort, vaker flow en een rustiger hoofd.

Waarbij we zien dat psychiatrische labels en ander psychologisch ongemak wegvallen waardoor dingen als angststoornissen, depressiviteit, eetstoornissen, verslavingen, OCD, burn-out & stress, fysieke klachten, relatieproblemen, opvoedproblemen en woedeaanvallen verdwijnen of sterk verminderen.

Klinken al deze opbrengsten van inzicht in de 3 Principes als te mooi om waar te zijn? Dat kunnen we ons voorstellen ;-). In dat geval nodigen we je heel graag uit om een aantal afleveringen van onze podcast te beluisteren: https://spoti.fi/30AjLHS. Dan merk je vanzelf of je iets hoort in of effecten merkt van luisteren naar onze gesprekken over de 3 Principes – en als dat het geval is, dan zijn wij er om de diepere laag van inzicht in de 3 Principes met je te exploreren zodat ook jouw leven makkelijker en leuker wordt!

Bijvoorbeeld in de vorm van wekelijkse gesprekken (Kraak de Code Coaching), de Driedaagse Dieper Inzicht of onze Shiftdagen.

Share This