The 3 Principles

of The Inside-Out Revolution

De 3 principes van Sydney Banks

In de jaren 70 ‘ontdekte’ Sydney Banks de 3 principes – of, in zijn moedertaal – the 3 principles. Eigenlijk ontdekte hij niets nieuws. Hij beschreef simpelweg wat er al was, altijd is geweest, nog steeds is en altijd zal zijn. Het wordt echter door velen een nieuw paradigma genoemd omdat het radicaal is in zijn eenvoud. Zo eenvoudig dat je slechts een paar kleine shifts nodig hebt om je leven & werk stukken makkelijker (én gelukkiger!) te maken.

Hidden Content

“Mijn leven is 180 graden gedraaid sinds ik een paar weken geleden naar jullie podcasts ben gaan luisteren. Geweldig!!”

Anoniem

Vaak beantwoorde vragen

Als 3 Principles (3P) Practitioners krijgen wij een aantal vragen heel vaak gesteld. Logisch, want wat wij bij Shift Academy doen, is anders dan wat je al kent. Het lijkt soms op iets wat je al eerder deed of waar je over las, maar is het niet. We kunnen ons daardoor voorstellen dat jij ook één van die meest gestelde vragen hebt. Dit zijn alvast onze antwoorden op die vaak gestelde vragen. Mail ons gerust als je nog iets anders wilt weten!

Hoe is coaching/begeleiding op basis van de 3 principes anders dan andere vormen van coaching/begeleiding?

Waarschijnlijk is het grootste verschil dat je bij begeleiding gebaseerd op de drie principes geen tips, geen trucs of stappenplan krijgt voorgeschoteld. Je krijgt geen adviezen die zijn gebaseerd op concepten die voor anderen werken.

In plaats daarvan word je telkens weer terugverwezen naar je oorsprong, naar wie je werkelijk bent en naar de wijsheid die je van binnen al hebt. Waar je mee geboren bent. Je ware natuur heeft geen tips, adviezen of stappenplan nodig, in tegenstelling tot aangeleerd gedrag. Je krijgt simpelweg de gelegenheid om je eigen, unieke inzichten te krijgen die in jouw leven het verschil maken. Inzichten die van toepassing zullen zijn op alle vlakken van jouw leven, omdat alle ervaringen op dezelfde manier gecreëerd worden. Het is dus meer faciliteren dan coachen!

Waarin verschilt 3P begeleiding van cognitieve (gedrags)therapie?

Cognitieve therapie houdt zich bezig met het systeem van overtuigingen dat ten grondslag ligt aan het probleem van de cliënt. Men streeft ernaar die verwrongen of disfunctionele overtuigingen te identificeren en te onderzoeken. Werkend vanuit de drie principes zijn we niet geïnteresseerd in het onderzoeken van overtuigingen. Wij kijken naar de bron: hoe het systeem van overtuigingen wordt gecreëerd. Inzicht hierin is waar het om draait. Dat leidt tot geestelijk welzijn.

Bovendien; wanneer je snapt dat je gedachten de basis vormen van je ervaringen (en niet andersom), zul je automatisch je perceptie in twijfel gaan trekken. “IS het echt het gedrag van mijn kind dat dit nare gevoel veroorzaakt, of zijn het mijn gedachten over hoe hij zich zou moeten gedragen? Alleen al deze richting opkijken helpt je vaak om je ervaring te veranderen. Na een tijdje wordt het gewoon voor je om naar binnen te kijken en zul je steeds duidelijker zien hoe je gedachten je realiteit vormen. Van binnenuit.

Nog een punt; cognitieve therapie probeert mensen te helpen om hun gedachten te veranderen nadat ze al vorm hebben gekregen. Er wordt gewerkt vanuit dezelfde staat van zijn als waarin ze gecreëerd zijn. Doorhebben hoe het denken werkt zal je helpen om te zien dat je huidige niveau van bewustzijn (je gemoedstoestand) wordt gegenereerd door de kwaliteit van je denken. Een coach die werkt vanuit de drie principes helpt cliënten te zien dat ze over een zelfcorrigerend systeem beschikken (Mind!), waardoor de kwaliteit van het denken vanzelf verandert. Zonder er moeite voor te doen. Want net als je lichaam heeft je geest een groot zelf-herstellend vermogen. Het inzicht dat je denken op verschillende niveaus van bewustzijn verschillende ervaringen creëert, dat ieder mens de denker van zijn gedachten is en dat iedereen de (aangeboren) mogelijkheid heeft om in geestelijke gezondheid te leven, zorgt voor een heel nieuw wereldbeeld waar het de psychologie betreft.

Gaat het om ‘positief denken'?

Het is logisch dat mensen zich beter voelen als ze positief denken. Maar tenzij je van nature een positief ingesteld mens bent, valt het niet mee om continu je gedachten in de gaten te houden en ze om te buigen. Dan ben je steeds bezig om je gedachten in ‘goede’ banen te leiden.

Heel vermoeiend en alleen vol te houden zo lang je er aan blijft… denken!

Je hebt misschien het idee dat je nieuwe, positieve gedachten moet leggen over een werkelijkheid die je eigenlijk als negatief ziet. In de drie principes probeer je niet positief te denken, je ontspant gewoon in je natuurlijke staat van welbevinden. Dat is een positief gevoel dat vanzelf opkomt zodra je rust in je hoofd hebt. Als je innerlijke stilte ervaart, hoef je niet geforceerd positieve gevoelens op te roepen.

Hoe pas ik die Drie Principes toe?
We zijn zó gewend om dingen te doen, dat we het haast niet kunnen laten om op zoek te gaan naar een stappenplan. Dat bieden we je niet. Wij verwijzen naar inzicht en begrip. Dat is het enige wat daadwerkelijk antwoorden oplevert in alle situaties die je in het leven tegen kunt komen. Onze ervaring verandert vanzelf wanneer we even wachten en ons denken met rust laten. Dingen lossen vanzelf op. Je ervaring verandert doordat je denken verandert. En je hoeft niets anders te doen dat dit fenomeen te begrijpen. Inzicht is de enige ‘toepassing’.
Zijn de three principles een nieuwe religie?

Nee. De Three Principles (of 3 Principes) geven een beschrijving van hoe wij als mensen onze realiteit creëren. Een beschrijving. Geen recepten en voorschriften zoals we dat gewend zijn van religies. Er is ook geen goed of fout, niets om te geloven, geen heilig ‘moeten’ en geen boetedoening (want er is immers geen ‘fout’ waar je je voor zou moeten schamen).

Aan de andere kant: religie en de 3 principes bijten elkaar niet. Inzicht in de 3P’s maakt je leven makkelijker, ongeacht je religieuze achtergrond.

Ik snap dit helemaal, maar de mensen om me heen nog niet. Hoe help ik hen?

Je eigen inzicht en welzijn is het enige wat je hoeft te delen.

Je kunt de drie principes niet overdragen als informatie of kennis. Wat je deelt is het gevoel dat jij met je meedraagt en je vertrouwen in het aangeboren welzijn van alle mensen.

In de mate waarin je denkt dat anderen ‘niet in orde’ zijn, mis je de clou van de drie principes (three principles).

Misschien zie je in je omgeving mensen worstelen met hun verstoorde denken. Of leven in een realiteit die ze zelf hebben bedacht zonder dat ze zich realiseren waar die vandaan komt. Daarover praten met iemand die zich op dat moment slecht voelt heeft geen nut. Maar als je onvoorwaardelijk van die ander houdt en hem of haar niet ziet als ‘beschadigd’ of ‘in de war’ maar slechts als tijdelijk verdwaald in de eigen gedachten zonder te weten waar die vandaan komen, kun je gewoon aanwezig zijn. Op een andere, rustige en niet-oordelende manier. We kunnen anderen niet veranderen of fiksen; we kunnen alleen vertrouwen hebben en geloven dat iedereen in de basis helemaal oké is, ongeacht de manier waarop ze op dit moment hun denken gebruiken. Zij kunnen dat alleen zelf gaan inzien. Onze stilte biedt wellicht ruimte voor een moment van inzicht, maar er zijn geen garanties.

Wellicht wil je jouw inzichten in de three principles toepassen in bijvoorbeeld je werk als coach, therapeut, trainer of counselor en zoek je naar ondersteuning daarbij. In de nabije toekomst starten wij een opleiding tot 3 Principles Practitioner. Stuur ons een email via welkom [at] shiftacademy.nl om vrijblijvend op de hoogte gehouden te worden van de startdatum en de exacte inhoud.

Ik ben al zo lang op zoek in de spirituele wereld en op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en ik zit nog steeds met vragen. Waarom zouden de drie principes nu anders zijn?

Deze principes zijn geen methode of filosofie; het is wie en wat je al bent. Er is niets om te zoeken of te bereiken.

De drie principes beschrijven de essentie van de menselijke geest; de spirituele, energetische waarheid die het leven zelf IS. Dus je ‘hebt’ al wijsheid, rust in je hoofd, balans en creativiteit binnen in je. Je bent onderdeel van de oneindige intelligentie. Alles wat je nodig zou kunnen hebben staat al tot je beschikking en je bent er maar één gedachte van verwijderd. Die ene gedachte zou een uniek en persoonlijk inzicht kunnen zijn: dat alles goed met je is, dat je ‘heel’ bent en dat de eventuele geestelijke onrust of stoornis die je ervaart gewoon gedachten zijn die je serieus hebt genomen, zonder te begrijpen hoe het systeem werkt.

Zodra je zelf ‘ziet’ hoe de principes werken in je leven, ben je niet langer slachtoffer van je eigen gedachten. Er valt niets meer te zoeken. Je realiseert je dat je in elk moment je eigen leven creëert.

Sydney Banks

Boeken door Sydney Banks

DVD’s en CD’s: hoor Sydney Banks zelf praten over The Three Principles

Er is een ruime verzameling audio- en videomateriaal beschikbaar van Sydney Banks waarin hij spreekt over de 3 Principles. Hier vind je de volledig lijst, inclusief links om ze aan te schaffen. 

Share This