Olly ging met Linda en haar kinderen mee op een fietstocht over de Veluwe. Het was een prachtige dag en er was een speciaal mandje voor Olly op het stuur van de gehuurde fiets waar hij comfortabel in paste.

Maar waar Olly in zijn gedrag meestal perfect reflecteert wat hij van ons hoort op kantoor, bij coachingssessies en Shiftdagen, was hij die dag een beetje in de war. Dat hebben we allemaal wel eens natuurlijk. In zijn hondenkopje bedacht Olly namelijk dat hij zelf naast de fiets moest rennen. 24 Kilometer lang, hetgeen Linda volkomen terecht een beetje teveel van het goede vond voor een hondje van zijn formaat. Olly is simpelweg niet gebouwd op dat soort snelheden en afstanden.

Dus zette Linda hem in het mandje. Daar protesteerde Olly luidkeels tegen. Hij piepte en jankte zowaar. Geluiden die we niet vaak van hem horen. Toen ik het verhaal vernam en het komische piep- en jankfilmpje bekeek, zag ik direct een overeenkomst met menselijk gedrag.

Net als voor Olly is er voor ons een grote kracht beschikbaar die ons draagt. Een heel leven lang. Wij noemen het Mind of Universele Levensenergie. In dit verhaaltje vertegenwoordigd door de stevig doorfietsende Linda :-). Daar kunnen wij in het volste vertrouwen op meeliften, waar het ons ook naartoe brengt. Dat hoeven wij, net als Olly, ook niet te weten.

Maar wij zijn ons daar vaak niet van bewust. Wij hebben geleerd zelf het ‘zware werk’ te moeten doen. Hard hijgend door het leven te hollen, terwijl we net als Olly uiteindelijk niet eens weten waar we heen moeten. Het comfortabele mandje is altijd beschikbaar, maar wij piepen en janken terwijl we erin zitten. Onzeker en bang als we zijn dat het allemaal ‘niet goed komt.’ Zelf doen! riep ik vroeger al, toen ik nog niet door had dat leven moeiteloos kon en makkelijk mocht. Herkenbaar? Als je een bedrijf wilt opstarten, een relatie wilt onderhouden, je kind wilt opvoeden, een ziekte of ongemak ervaart? Hard willen hollen en weigeren in het mandje te zitten?

Houd er maar mee op. Kruip in het mandje van het leven en laat je voortbewegen. Hollen doe je maar letterlijk. Fysiek. Als je daar toevallig zin in hebt.

Share This