Een collega stuurde mij een link naar een artikel in de Trouw. Het gaat over het gebruiken van een VR bril bij angst en stress. Het idee is dat je zo’n bril opzet en je dan in een andere omgeving waant. Bij voorkeur een bos of het strand, want daar hebben we het idee van ‘rust’ aan opgehangen. Er wordt een man geïnterviewd die baat heeft bij het apparaat. Hij vertelt:

“In een stampvolle coupé voelde ik de paniek opkomen. Toen heb ik de bril opgezet. Ineens stond ik tussen koeien op een Oostenrijkse bergweide. Mijn ademhaling kalmeerde, mijn onrustige gedachten verdwenen naar de achtergrond.” Heel fijn natuurlijk voor deze man. Toch heb ik wat kanttekeningen bij deze methode. Even verder lezend zegt deze proefpersoon namelijk:

“Ik zou echt niet meer zonder kunnen”. En zo hebben we, weliswaar met de beste bedoelingen, weer een nieuwe verslaving gecreëerd. Stel je de paniek voor als de VR bril kapot gaat of vergeten wordt op weg naar een ‘stressvolle’ situatie. Ik trek dan gewoon de vergelijking met een alcoholist die zonder drank zit terwijl de slijterij net dicht is. In plaats van een heupflesje whiskey gaat er nu een VR-bril mee op pad. Gezonder voor het lichaam, zul je misschien zeggen, maar ik vermoed dat elke afhankelijkheid een ongezonde, want onnatuurlijke, beweging is.

De psychiater uit het artikel onderzocht afgelopen jaren de ­effectiviteit van de VR bril. En zegt over de positieve resultaten van het gebruik van het apparaat: ‘een belangrijke kanttekening is wel dat het kortetermijneffecten betrof’. Zoals alcohol ook op enig moment uitgewerkt raakt, denk ik dan. En ook: zullen we naar een fundamentele oplossing kijken?

Een oplossing waar je geen fancy apparaat voor nodig hebt. Een oplossing die je al in je hebt en bij je draagt sinds je geboorte. Een oplossing die gratis is, permanent ‘werkt’ en eenvoud inhoudt. Je hoeft er geen psycholoog of psychiater bij te halen, je hoeft er ook niet steeds ‘écht’ voor te vluchten naar bos of strand. Het enige waar je nieuwsgierig naar hoeft te worden is de werking van de menselijke ervaring (je angst en stress) en het enige wat je hoeft te beseffen is de aard van je ware natuur (rust). Daar hoef je ook niet jaren op te wachten, zoals dat wel het geval is bij de particuliere versie van het systeem omdat (ik citeer het artikel weer) ‘zulke programma’s ontwikkelen complex en tijdrovend is’. Inzicht in de 3 principes is eenvoudig. En tweeledig. Lees maar:

-De aard van elke ervaring, dus ook van je angst of stress, is vluchtig en illusoir omdat het bestaat uit Denken in het Bewustzijn.

-Je ware aard (natuur) is de ruimte waar elke ervaring in opkomt en weer verdwijnt (Mind).

Kijk daarnaar en ontdek nu en in elk nieuw moment dat je geen enkele ervaring hoeft te bestrijden (of zelfs maar te bespreken). Je bent daar trouwens ook altijd te laat mee, want zo’n ervaring is er dan al. En zal vanzelf weer oplossen in de oneindige ruimte van je ware natuur. Iets doen is écht contraproductief, hoe groot de aangeleerde neiging ook is.

Kom er eens over praten op een shiftdag of zo.

Image by Jan Vašek from Pixabay

Share This