We leven in het zogenaamde digitale tijdperk (era), wat ook weer veel mooie metaforen kan ‘opleveren’ die beschrijven hoe het leven, of jij, werkt. Van Virtual Realitybrillen tot robots; het zijn nieuwe manieren om te wijzen naar het onbeschrijflijke, waar Plato het met een grot moest doen.

Vorige week dreigde mijn telefoon te overlijden en kocht ik, daarop anticiperend, een nieuwe. In de winkel werd door een computertechnisch vaardig type het oude systeem gekloond en geïnstalleerd op een verse versie van hetzelfde mobieltje, terwijl Geliefde en ik wachtten met een kopje heerlijke thee en uitgebreide verhalen van de winkeleigenaar.

De volgende ochtend werd ik wakker van een nieuw wekkergeluid en een verse metafoor. Ik dacht: Levensenergie, Bewustzijn en Denken (de 3 principes) zou je ook kunnen ‘vangen’ in Elektriciteit, (schijf of cloud)Ruimte en App(licatie)s. ERA!

Elektriciteit is nodig om te functioneren, net als Levensenergie voor het lichaam onontbeerlijk is. Er is schijfruimte nodig om iets op te zetten, zichtbaar en herkenbaar te maken, zoals er ook bewustzijn nodig is om iets op te merken en waar te nemen. En dan Thought; dat zijn de verschillende applicaties met hun eigen algoritmes (stappenplannen, instructies).

Hoe werkt zoiets voor de gemanifesteerde mens? Je begint blanco zou je kunnen zeggen, als mijn nieuwe telefoon, met een vanzelf opgeladen systeem (je leeft!) en nog vrijwel ongevulde schijf- of cloudruimte (je bent bewust!). Puur potentieel, klaar om ‘geprogrammeerd’ te worden met zeer nuttige en minder logische toepassingen.

Zoals bijvoorbeeld een taal-app. Een normen- en waarden-app. Andere cultuur-apps. Misschien een religie-app met regels en rituelen algoritmes. Een menselijke beperkingen-app (die meldingen geeft wanneer je, volgens de app dan, aan de grenzen van je kunnen komt). Een identificatie-app. Een familie-app die je vertelt met welke medemensen je verbonden bent. Je wordt een ware informatiedrager!

De hele schijf- of cloudruimte (bewustzijn) kan in beslag worden genomen door een angst-app die voortdurend meldingen geeft, omdat de app meent dat je in gevaar bent (weet die app veel). Een beetje zoals mijn oude weer-app die bij het minste geringste ‘code-geel!’ gilde en trilde. Die heb ik eraf gegooid. Er is hier geen belangstelling voor dat overdreven gedoe en gelabel. Ik kijk zelf wel naar buiten.

Ook leuk in dit kader, trouwens; mijn telefoon meldt af en toe dat hij een paar apps ‘in diepe slaap’ heeft gebracht omdat ze al lang niet gebruikt worden. Soms gebeurt dat in de mens ook zomaar, bij eenn angst- of onzekerheid- of depressie- of identificatie-app.

En uiteindelijk is ook dit maar weer een metafoor, hè? Nooit perfect en altijd wat op aan te vullen of op aan te merken. Maar waar verwijst het naar? Dat is belangrijker. Wat herken je er in? Spelen er van die programma’s in ‘jouw’ bewustzijn? Zijn er apps die in ‘jouw systeem’ in de slaapstand zijn gegaan, of heb je op dit moment veel last van meldingen (trillen en gillen)?

Misschien heeft je (lichaamgeest-)systeem een shift nodig? Oftewel een update, waardoor bepaalde apps niet meer ondersteund worden?

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Share This