Je denkt dat je een diploma wilt, maar in werkelijkheid wil je het gevoel dat je denkt dat daar aan vastzit. En ik snap dat je een heel verhaal paraat hebt over vervolgopleidingen en carrières, toekomstmogelijkheden en levensomstandigheden en voor mijn part financiën, maar wat mij betreft mag je dieper kijken dan de connectie die je nu legt tussen slagen en jouw geluk. Want die bestaat niet, al zal je best een tijdje blij zijn als je dat papiertje in handen hebt. Haal gerust het ene diploma na het andere, maar weet dat er in wezen (jouw wezen!) niets vanaf hangt. En o, vanuit die zekerheid, hoe ontspannen kun je leren en werken en leven. Met of zonder diploma.

Je zegt dat je een (liefdes)relatie wilt, maar uiteindelijk wil je het gevoel dat je denkt dat een relatie je oplevert. En ik begrijp dat je jezelf en wellicht iedereen om je heen vertelt dat samen gewoon leuker is dan alleen. En dat de mens gebouwd is op verbinding of dat je voorkeur niet ligt in eenzaam oud worden, maar als je goed kijkt zul je zien dat het één niets met het ander te maken heeft. Voor de vervulling en liefde die je zoekt heb je in wezen (jouw wezen!) niemand nodig. En o, wat een ontspanning zit er in dit daadwerkelijk voor jezelf te zien. Zeker als je nog ‘op zoek’ bent naar een wederhelft. Want levend vanuit de liefde die je al bent, bekijk je je medemens niet langer als een object dat aan jouw wensen en voorwaarden moet voldoen. Niet als een leverancier van woorden en daden die jouw behoeftigheid moeten vervullen. Dan deel je simpelweg in alle vrijheid de liefde die je al bent. En ontstaat er een relatie of niet.

Je denkt dat je op vakantie wilt, maar als je verder kijkt dan je neus lang is, wil je uitsluitend het gevoel dat je denkt dat die vakantie oplevert. En natuurlijk zijn we gewend om met elkaar de illusie in stand te houden dat je bij moet komen, dat het ergens anders mooier en beter en zonniger zal zijn, dat je het nodig of verdiend hebt. Maar ik nodig je uit om voorbij te gaan aan die verhalen. Want waar je ook bent, je kunt nooit iets anders ervaren dan de gedachte van dit moment. En in die realisatie, hier en nu, zit het ontspannen gevoel dat je aan je vakantie ophangt al. Tussen de bedrijven en je gedachten door. Onafhankelijk van waar je bent en wat je doet. En hoe fijn is het om dat te ervaren en van daaruit te reizen. Of thuis te blijven. Net wat er zich voordoet.

Kunnen we daarmee de frase ‘dat wil je niet’ dan ook gelijk maar uit onze dagelijkse conversatie schrappen? Laat dat willen maar weg, joh. Je wil helemaal niet wat je denkt dat je wilt. Het effect van krijgen wat je wilt is zwaar overschat. Je verlangt naar het gevoel dat je in wezen al bent. Dus we kunnen de tussenstap van diploma, relatie, vakantie en…(vul in waar je op dit moment naar streeft) gewoon overslaan. Lekker makkelijk. En dan…is het leven al geslaagd, liefdevol en vrij. Zie je wel wat er zich aandient en vanuit dat uitgangspunt is alles welkom.

(Jouw ‘ja, maar-en’ hiertegen zijn ook welkom! Stuur ze op als vraag naar radio@shiftacademy of kom ze persoonlijk op tafel leggen in een van onze Shiftdagen. Wat ook leuk is: lid worden van onze Makkelijk Leven Community. Gaan we online in gesprek. Kijk hier maar ‘ns: www.slagersdochters.nl/ )

Share This