Vandaag is #mentalhealthday. Kunnen we het daar dan ook eens écht over hebben? Deze Slagersdochters zijn inmiddels wel klaar met het ironische gegeven dat de GGZ en de media vooral bezig zijn met #mentalproblems in stand houden. Verhalen vertellen die bevestigen dat er een geestelijke ziekte is waar je nooit meer vanaf komt. Meehuilen met de wolven, vinden wij het. Waar geen psychiatrische patiënt beter van wordt.

#mentalhealth is voor iedereen bereikbaar. Sterker nog, je hebt en bent het al, die mentale gezondheid. Alleen in sommige gevallen verstopt onder een dikke vette laag misverstanden waardoor die mentale gezondheid totaal niet gevoeld wordt. Daar zouden wij het vandaag graag over willen hebben. Dat iedereen (ja, ook jij met je depressie, angst- of eetstoornis, bipolariteit of welk psychiatrisch label dan ook) slechts gelooft in een misverstand. Zodra dat misverstand voor de persoon in kwestie is opgehelderd, blijft er van het psychiatrische label niets meer over.

Durf je dat? Of ben je té gehecht aan je helperssyndroom (als hulpverlener), aan je slachtofferschap (als patiënt) of drama-in-zijn-algemeenheid (als media-maker)?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Meer & uitgebreide info vind je hieronder:

Als het gaat om het oplossen van psychisch leed zitten we op een doodlopend spoor. De (neuro)psychologie en psychiatrie zoeken oorzaak en oplossing van ‘hersenaandoeningen’, zoals depressie en angststoornissen, in een verkeerde hoek doordat zij zich baseren op een verkeerde premisse. Waardoor we psychisch leed zien toe- in plaats van afnemen in onze maatschappij.

Er is een alternatief waardoor psychisch leed (in razend tempo) kan afnemen en/of verdwijnen. Een alternatief dat in de VS en UK met verbluffend succes wordt ingezet in verslavingsklinieken, psychiatrische instellingen, gevangenissen en behandelkamers van psychologen Die oplossing vraagt echter om het lef om de huidige zienswijze los te laten en vanuit een ander paradigma naar de problemen te kijken: niet als hersenaandoening maar als psychologisch misverstand.  

Deze oplossingsrichting vraagt echter om paradigma-shift. Een paradigmashift zoals we die in bijvoorbeeld de natuurkunde in de 16e eeuw doormaakten. Wetenschappers gingen tot dan toe uit van de premisse dat de zon om de aarde draait. Waardoor natuurkundigen hun theorieën niet kloppend kregen. Tot Copernicus de misvatting herkende. Zodra hij ervan uitging dat de aarde om de zon draait, bleken natuurkundige vraagstukken oplosbaar. 180 graden anders kijken bleek nieuwe oplossingen te geven. De weerstand tegen deze nieuwe manier van kijken was echter groot, zoals ook Galileo Galilei bijna een eeuw later nog ondervond toen hij in conflict raakte met de kerk over deze zienswijze.

Paradigmashifts zijn lastig. Het verklaart de vasthoudendheid waarmee deskundigen op het gebied van psychische aandoeningen vasthouden aan hun huidige zienswijze. Een vasthoudendheid die – totaal ongewild en in alle onschuld – onnodig veel psychisch leed in stand houdt.

Hoeveel lager zouden de kosten van gezondheidszorg zijn, hoeveel minder ziekteverzuim zou er zijn als deskundigen hun blik zouden durven verruimen naar dit nieuwe paradigma?

Wij weten uit ervaring (van onszelf, onze cliënten en onze buitenlandse collega’s) dat er een eenvoudiger manier is om van alle vormen van psychisch ongemak af te komen. Ook van die vormen waarvan we tot nu toe dachten dat ze onoplosbaar, onbehandelbaar of te ernstig zijn. Eetstoornissen, schizofrenie, angststoornissen, bipolariteit of depressie… de wortel van deze ‘ernstige’ aandoeningen blijkt – in tegenstelling tot wat we altijd hebben gedacht – dezelfde te zijn als die van dagelijks psychisch ongemak zoals niet lekker in je vel zitten, veel ruzie maken, slecht slapen, een onrustig hoofd hebben of piekeren.

De kennis die we nu hebben over de oorzaken van en oplossingen voor psychische aandoeningen en -ongemak, is gebaseerd op een incorrect paradigma met betrekking tot de werking van de menselijke psyche. Zoals de beroemde fysicus David Bohm ooit zei: ‘het denken creëert een wereld en zegt dan: dat heb ik niet gedaan’. Onze variant daarop is: het denken creëert een wereld en zegt dan: Ik kan ‘m niet aan! Elk (geestelijk) probleem heeft zijn oorsprong in het denken en daar moeten we naar kijken. Niet om een cognitieve manier te vinden om ons een weg uit de ellende te denken; dat probeert de hele wereld al eeuwen en het levert alleen maar meer stressvol denken op. We moeten inzicht krijgen in hoe het systeem werkt. Je leeft en beleeft je denken. Zodra je dat ziet, verliezen depressie en angststoornis hun grip op je leven.

Het paradigma waar wij over praten, in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië ook wel ‘Three Principles’, ‘the Inside Out Understanding’, ‘Psychology of Mind’ of ‘Innate Health’ genoemd, beschrijft het achterliggende mechanisme van het leven in zijn algemeenheid en psychologisch functioneren daarbinnen in het bijzonder. Inzicht in dit systeem werkt zodanig verhelderend dat de behoefte aan verdovende middelen of het gebruiken van geweld de mens verlaat. Dat depressies niet langer onoplosbaar lijken en compulsief gedrag niet langer logisch.

Het inzicht biedt ontspanning en helderheid. Het is het verschil tussen blijven geloven dat de zon opkomt en ondergaat en je realiseren dat de aarde rond de zon draait. Een fundamenteel ander uitgangspunt, waarvan de ontdekking destijds heel veel dingen duidelijk maakte en op zijn plek liet vallen. Ook al blijven we waarnemen dat het andersom is en ook al blijven we praten over (en vooral: genieten van!) de zonsopkomst en -ondergang. Zo is het ook met de inzichten die wij delen. Je realiseert je hoe het leven altijd al gewerkt heeft, en daardoor kan alles anders worden.

Te simpel? Je mag ons uitnodigen voor verdere toelichting en verdieping in een gesprek. Doen we graag, want hoe meer mensen van dit paradigma weten, des te groter de kans dat ook andere deskundigen deze oplossingsrichting durven te onderzoeken en kunnen ondervinden dat ie werkt.

Hartelijke groet,

Linda Spaanbroek en Angela Mastwijk

e-mail: welkom@shiftacademy.nl
telefoon: 035 588 51 49

Linda Spaanbroek & Angela Mastwijk zijn bekend van hun succesvolle podcast “De Slagersdochters Radioshow: Geluk in de Aanbieding!” (inmiddels bijna 600.000 downloads), traden op in het theater met hun voorstelling ‘Slagersdochters on Stage’ en geven coaching en training op het gebied van moeiteloos leven, geluk en ontstressen via Shift Academy (www.shiftacademy.nl). Linda en Angela werken vanuit een voor Nederland nieuw paradigma dat in de VS en UK met verbluffend succes wordt in gezet in verslavingsklinieken, psychiatrische instellingen, gevangenissen en behandelkamers van psychologen.

Publicaties:
Boek: Het mag ook makkelijk door Linda Spaanbroek & Angela Mastwijk
Verkrijgbaar via https://www.shiftacademy.nl/boek-het-mag-ook-makkelijk/

Wekelijkse podcast als De Slagersdochters: “Geluk in de Aanbieding”.
Te beluisteren als podcast via Itunes en op onze website.

BlogArtikelen over depressie, bijvoorbeeld:

BlogArtikelen over angst, bijvoorbeeld:

Video’s over depressie en/of angst, bijvoorbeeld:

Share This