Psychologie kijkt naar gedachten, gevoelens en gedrag, constateert een probleem en gaat aan de slag. ‘Vertel eens wat er gisteren is gebeurd, hoe voelde je je toen, wat heb je gedaan?’ En we duiken in iets wat al gebeurd is (de gedachte, het gevoel, het gedrag) in de hoop dat we in de toekomst iets anders denken, voelen en doen. We oefenen in anders denken, analyseren onze gevoelens en proberen ons anders te gedragen. We focussen op wat er allemaal mis is. Niet erg succesvol, afgemeten aan het snel toenemend aantal mensen met grote en kleine psychische problemen. Omdat het paard achter de wagen wordt gespannen.

Er is een andere manier. We zouden ook nieuwsgierig kunnen zijn naar hoe we als mens psychologisch functioneren. Hoe werkt dat, met die gedachten, gevoelens en gedrag? Wat is de overeenkomst tussen alle mensen op aarde? En ook; waar vinden we ons geestelijk welzijn (terug)? Dat zal het verschil maken. We gaan terug naar de bron. Naar de creatie van gedachten, gevoelens en gedrag.

Zo hoeft er niet langer geworsteld te worden met wat al vorm gekregen heeft (gedachten, gevoelens, gedrag), maar krijgen we de gelegenheid om te voelen wat daarvóór zit en welk mechanisme er aan het werk is.

Share This