Dips – de meesten van ons kennen ze. Van die momenten waarop je het leven voor een doedelzak aanziet. Geen zin hebt in de dag en misschien zelfs een gevoel van wanhoop hebt. Waardoor je het allemaal niet meer zit zitten. Het is donker in je dip c.q. depressie.

Die dips lijken je te overvallen, maar in werkelijkheid kun je ze zien aankomen. Sterker nog, in veel gevallen zijn ze te voorkomen. Of kun je op zijn minst zorgen dat de dip minder diep en donker is dan je gewend bent.

Daarvoor is het nodig om te herkennen waar een dip door ontstaat. En dat zijn nooit de omstandigheden waarin je verkeerd maar altijd alleen je eigen gedachten.

Waar het lijkt dat een dip onvermijdelijk is, heb je in werkelijkheid een actieve rol in het creëren van je dip. Maak je hem zelf duister, diep en donker terwijl het vaak lijkt alsof de dip je overvalt.

Dit zijn de stappen naar een dip:

Stap 1: Je stelt vast dat er ‘iets’ is wat je niet bevalt. Dat kan een boze baas zijn, je banksaldo, je gewicht, het gedrag van je kind of partner of [vul in wat voor jou van toepassing is]. Het ‘iets’ kan van alles zijn. Groot, klein of iets er tussenin.

Stap 2: Je bedenkt argumenten waarom dat ‘iets’ anders zou moeten zijn dan het is. “Zonder boze baas zou ik minder stress hebben”, “als ik meer geld had, kon ik makkelijk op vakantie”, “Als ik slanker was zou ik leukere kleding aankunnen”, enzovoorts.

Stap 3: Je bedenkt hoe jij lijdt onder de huidige situatie. En wat het zegt over jou dat je je in deze situatie bevindt. “Ik tref ook altijd van die eikels als bazen”, “Anderen kunnen wel op vakantie maar ik niet”, “Ik ben zwak dat ik niet van dit gewicht kan afkomen”.

Stap 4: Je bedenkt wat een loser je bent. “Anderen hebben het wel/kunnen het wel/treffen het wel”.

Stap 5: Je bedenkt hoe dit extrapoleert naar de toekomst: “Het wordt nooit wat met mij”, “Dit komt niet goed”, “Zoals het nu is, blijft het altijd”.

Het zijn vijf stappen die in mijn ogen altijd – ALTIJD – voorafgaan aan een dip. Soms volgen de stappen elkaar zo razendsnel op dat je in 10 seconden van 1 naar 5 bent. Soms neem je de tijd en denk je jezelf over een langere periode uiteindelijk in die heftige dip.

Weet je dat het systeem zo werkt, dan kun je de 5 stappen naar een dip gebruiken als waarschuwingssignalen. Dan blijkt een ernstige dip in veel gevallen geen ramp, omdat je herkent dat je hem zelf veroorzaakt. En die dip dus niet tastbaar is, maar zelfbedacht.

Share This