In één van de boeken die over Sydney Banks zijn geschreven staat een grappig verhaaltje over iemand die hem bezocht om te kijken of Syd wel echt ‘verlicht’ was. Om hem langs de Meester-meetlat te leggen. De man kreeg thee en koekjes en wilde demonstreren hoe nederig hij zelf wel niet was door op zijn knieën met de koektrommel rond te gaan. Syd vond het nogal amusant en trapte niet in deze uitnodiging voor een ‘ik ben verlichter dan jij’ wedstrijd. Hij zei:

Humility is when it isn’t‘. Een op het eerste gezicht nogal raadselachtige en paradoxale uitspraak. ‘Nederigheid is wanneer het niet is’. Wat bedoelde hij daarmee?

In de gesprekken die we voeren merken Linda en ik heel vaak op dat de westerse mens, uit gewoonte, het paard achter de wagen spant. En kijkt naar zijn of haar eigen gedrag als iets om te veranderen, te fiksen, te sturen en te demonstreren. (Nederigheid, bijvoorbeeld). We luisteren naar de communicatie van het binnenstebuiten paradigma, horen er iets van waarheid in en concluderen dan dat wij ons nog gedragen volgens het oude paradigma. Dat we nog boos worden van andermans woorden. Nog bang zijn voor een situatie waarvan we eigenlijk wel denken te weten dat ‘ie uit gedachten bestaat. Nog roken en drinken of op een andere manier pogen om ongemak, stress en verveling te fiksen terwijl dat ‘niet 3P’ is. Er wordt door de Slagersdochters toch gezegd dat je niets hoeft te doen om gevoelens weg te krijgen?

Je meet dan je gedrag af aan wat jij denkt dat een ideale 3P mens zou doen. En concludeert dat je tekort schiet. Dat is wat ons betreft niet de weg. Natuurlijk kan er gedrag spontaan veranderen omdat het niet langer logisch is, omdat het simpelweg en vanzelf niet meer opkomt nu je ziet hoe elke ervaring een uitkomst is van de werking van Mind, Consciousness en Thought. Met de nadruk op spontaan. Of, zoals we het ook wel eens beschrijven: als bijverschijnsel van inzicht.

Het gaat er niet om dat je, zoals de man uit het verhaal van Syd, bepaalde kwaliteiten cultiveert en focust op bijbehorend gedrag, er zelfs mee te koop loopt of denkt en predikt dat dit het juiste gedrag is.

Humility is when it isn’t‘. Je hoeft op geen enkele manier te werken aan gedrag. De 3 principes hebben geen voorschriften en geen guru’s om naar op te kijken en een voorbeeld aan te nemen. Gedrag kan vanzelf veranderen. Neigingen kunnen wegvallen. Op een natuurlijke manier. Je merkt het wel.

Toen ik op zoek ging naar een beeld voor bij dit artikel, kwam ik het perfecte plaatje tegen. Een paard dat aangeleerd heeft gekregen om te knielen. Knap, maar niet natuurlijk. Zoals een mens dat heel erg zijn best doet om nederig te zijn omdat een bepaalde leer dat voorschrijft. Lichtvoetig, luchthartig en liefdevol doet omdat dit de opdracht lijkt te zijn, terwijl dit simpelweg natuurlijke (kinderlijke?) ‘kwaliteiten’ zijn die bloot kunnen komen te liggen zodra je (bijvoorbeeld) ziet dat je eigenlijk niet bestaat buiten het denken.

Image by David Mark from Pixabay

Share This