We zijn zó gewend om instructies en opdrachten te krijgen om het leven ‘beter’ te maken, dat het bijna lastig lijkt om te horen dat er niets te doen maar (vanzelf) wel iets te zien valt. Zeker rondom de illusoire jaarwisseling vertellen we elkaar dat we dingen anders gaan doen. Of moeten doen. Om het beste jaar van je leven te hebben. Om nu eindelijk je doelen te halen of die nare gewoonte los te laten.

Het is alsof we onze manier van opvoeding en scholing nooit te boven zijn gekomen. Alsof we te lang hebben gedaan dat we een persoontje zijn dat een leven heeft in plaats van andersom.

Ook als je kennismaakt met de metafoor van de drie principes, die beschrijven hoe elke ervaring tot stand komt en verwijzen naar wie je werkelijk bent, is de verleiding groot om (je) te blijven (af)vragen wat je moet doen als…of hoe je dan moet…en daar hebben wij geen antwoord op. Simpelweg om dat het ‘doen’ en het ‘hoe’ niet aan jou en mij is, maar aan het leven (Mind) dat jij in essentie, voorbij het persoonlijke, bent.

En het wordt ongelooflijk eenvoudig zodra (of op de momenten dat) gerealiseerd wordt dat jij niet je leven leidt, maar het leven jou beleeft. Hoe diep de illusie ook is dat het andersom werkt.

Dan verandert het werken aan jezelf, je carrière, je conditie of je beste jaar ooit in het (op)merken wat er zich schijnbaar afspeelt. En dat klinkt in eerste instantie misschien als passief en ‘lijdzaam ondergaan’ of wellicht zelf fatalistisch, maar dan vraag ik je om eens goed te kijken.

Zie je hoe miljarden processen zich tegelijkertijd afspelen in je lijf, zonder jouw bemoeienis? Zie je met hoeveel de intelligentie de natuur werkt, zonder jouw bemoeienis? Zie je hoe gevoelens verschijnen en verdwijnen, zonder jouw bemoeienis (al is het maar het benoemen daarvan)? Zie je hoe ideeën en acties spontaan opkomen, zonder jouw bemoeienis?

Deze kant opkijkend merk je wellicht binnenkort ook dat er een shift heeft plaatsgevonden. Dat ‘ik ga eraan werken’ veranderd is in ‘ik zal het wel merken’ (en dan niet als nieuwe mantra of subtiele opdracht 🙂 ).

Image by Pexels from Pixabay

Share This