Heb je ook de indruk of het gevoel dat ‘lef hebben’ een noodzakelijke competentie is voor ondernemers? Er lijkt veel te zijn rondom ondernemen waar je lef voor moet hebben. Het lef om überhaupt geen vast salaris te ontvangen, het lef om risico’s te nemen of het lef om uit je comfortzone te komen. Het lef om webinars te promoten via Facebook of het lef om dat juist achterwege te laten terwijl iedereen zegt dat het zo geweldig werkt. Het lef om personeel in te huren en het lef om ze weer te ontslaan als ze niet bevallen…. Kortom: lef lijkt nodig & handig wanneer je onderneemt.

We horen in dat kader regelmatig van onze klanten dat ze het liefst een Pippi Langkous zouden zijn en haar lef en buitengewone krachten zouden willen hebben om enthousiast en met daadkracht te ondernemen. Vooral als ze zo duidelijk het stemmetje van de Annika in zichzelf herkennen, die voortdurend maant tot voorzichtigheid. Of de stem van tante Pastellia, die vindt dat Pippi zich op een bepaalde manier moet gedragen. ‘Normaal’ moet doen.

Het lijkt alsof de Annika & tante Pastellia in jezelf je tegenhouden – tot je ziet waar die twee in werkelijkheid uit bestaan: gedachten die beleefd worden. Alle tegenwerpingen in je hoofd lijken heel echt maar zijn in werkelijkheid nooit iets anders dan een tijdelijke beleving die je gelooft. Een tijdelijke beleving die er zo reëel uitziet dat niet alleen ons denken maar ook ons lichaam fysiek meedoet om die illusie kracht bij te zetten. Waardoor we bijvoorbeeld niet anders kunnen dan voelen dat Facebook adverteren een must is, personeel aannemen enorm ‘gevaarlijk’ is en het huidige project alleen kan slagen als… [vul in wat van toepassing is].

Dit zou een uitnodiging kunnen lijken om van gedachten te veranderen maar is het juist niet. Want ‘van gedachten veranderen’ levert slechts een andere illusie op die nog steeds met streven & strijden gepaard gaat.

Wat wél helpt om te kunnen doen zonder denken, is dieper inzicht in hoe ons menselijke systeem werkt. Dat inzicht heeft namelijk de bijwerking dat je moeiteloos beweegt en kunt doen wat er in het moment logisch lijkt waardoor ‘lef’ niet eens meer een onderwerp is. Grappig genoeg lijkt dat inzicht ook invloed te hebben op je effectiviteit. Zoals één van onze klanten na een driedaagse zei: “Ik hou tijd over terwijl ik het nog net zo druk heb”.

Heb je zin om de illusie die het denken je voorschotelt meer te doorzien en daarmee moeitelozer te ondernemen? Schrijf je dan in voor een eendaagse training! (Of, als je gelijk door wilt pakken, de driedaagse Dieper Inzicht die later dit jaar plaatsvindt).

Share This