Gisteren keek ik een prachtige film. Er zat ongelooflijk veel wijsheid in en ik herkende er steeds weer onze ‘boodschap’ in. Zo schreef de hoofdpersoon op een kaart naar zijn ex-vrouw: ‘ik wou dat we weer vreemden konden zijn’. En zij vond dat het meest romantische gebaar ooit.

Op het eerste gezicht zou je je daarover kunnen verwonderen. Hoezo is het romantisch om de wens te hebben elkaar niet meer te kennen? Als je vreemden wordt dan is de liefde toch ook weg? Echter, vanuit ons binnenstebuiten paradigma herkende ik direct wat hij bedoelde. Want waar in relaties problemen ontstaan die de liefde lijken te vertroebelen, kunnen we er zeker van zijn dat we naar de ander kijken door de bril van het verleden. Door een waas van verwachtingen. Door een filter van eerdere ervaringen. En die bril, de waas en het filter bestaan zonder uitzondering uit gedachten. We zien uitsluitend onze gedachten, verwarren die voor onze partner en gaan daar vervolgens van alles van vinden.

Het is als zwaaien met je vuist naar een reflectie in de spiegel. Of naar de reflectie kijken en je afvragen hoe je daar nu mee om moet gaan.  Of de reflectie waarnemen en vervolgens proberen die te accepteren. Vooral die laatste lijkt zo’n mooie opdracht. ‘Je moet elkaar accepteren zoals je bent’. Maar we zeggen dan eigenlijk dat je je eigen gedachten moet accepteren. De hoofdpersoon in de film zag het anders en wat mij betreft helder. Hij verlangde ernaar om alles te vergeten wat hij van zijn vrouw wist. Alles wat ze samen meegemaakt hadden ook. Al zijn meningen en verhalen over haar. Hij wilde weer vreemden worden om haar met een frisse blik te ontmoeten.

Ik wilde het scherm wel inkruipen om hem te vertellen dat hij daar zijn best niet voor hoefde te doen. Dat hij eenvoudigweg in elk moment met een schone lei kon en mocht beginnen. Met een leeg hoofd waar de oude verhalen uit waren verdwenen. Sterker nog, dat dat vanzelf gebeurt zodra je gaat herkennen dat je gedachten niet de waarheid zijn.

Dat is uiteindelijk waar we jou ook toe uitnodigen als je relatieproblemen ervaart in welke vorm dan ook. Zien hoe alleen (vertrouwde maar oude) gedachten tussen jou en de ander staan. En de liefde daarachter ervaren.

Share This