Het niet-weten is een belangrijk aspect van inzicht in hoe het leven nu werkelijk werkt (van binnen naar buiten). Natuurlijk kennen we allemaal wel de ervaring dat je even geen idee hebt wat je moet doen. Dat je even niet weet waar het met je onderneming heen moet. Dat je even met je handen in het haar zit met betrekking tot je relatie. Dat je even twijfelt over hoe je je kind moet aanpakken. Er zijn dan simpelweg veel gedachten die je geest vertroebelen en je het zicht op de volgende, voor de hand liggende stap tijdelijk ontnemen. Comfortabel rondhangen en helemaal oké zijn in het niet-weten kan dan erg prettig zijn. Scheelt een hoop gedoe in je hoofd. Je weet het niet. Nou en. Dan is het blijkbaar (nog) niet de tijd om het te weten. De helderheid komt vanzelf.

Met niet-weten voor gevorderden (en dit is uiteraard een volledig zelfverzonnen term) hebben we het niet over dagelijkse twijfels of grote beslissingen. Dit niet-weten gaat verder. Het gaat over een diepe realisatie dat alles wat we waarnemen en ervaren op dezelfde manier gecreëerd wordt. De hele wereld van de vorm. Dat het altijd de 3 principes aan het werk zijn en nooit iets anders. Daaruit volgt dat we weliswaar continu waarnemen en ervaren, maar dat we ten diepste niet kunnen weten wat het is. Omdat alles in de vorm ‘slechts’ het Denken is. Niet iets wat op zichzelf staat of onafhankelijk is van onze waarneming/ gedachten.

Waarom ik het (arbitraire) onderscheid wil maken? Welnu; het lijkt voor mij namelijk het verschil te zijn:

-tussen niet weten wat de volgende stap in je carrière moet zijn en geen ideeën hebben over wat een carrière inhoudt of zou moeten inhouden.

-Tussen niet weten wat je met je kind met anorexia aan moet en geen betekenis geven aan het label anorexia.

-Tussen niet weten hoe je met je relatieproblemen om moet gaan en geen enkel concept in je hoofd hebben over relaties.

Het lijkt voor mij ook soms het verschil te zijn tussen de drie principes zien als een goede truc om je beter te voelen en dieper inzicht.

Foto © Rob Tol

Share This