Eén van mijn vrienden was verdrietig, boos en ontdaan door iets tussen hem en zijn man. Man had ZUS gedaan, wat “uiteraard als logisch gevolg had” dat vriend ZO had gedaan. “Want zeg nou zelf, als hij zich als een hork gedraagt dan is het toch normaal dat mij dat pijn doet en dat ik daarop reageer?”

Toen vriend het me vertelde kon hij me een lange lijst voorbeelden geven van eerdere instanties waarin iets soortgelijks was gebeurd. Naast die lijst gaf hij me ook een aantal voorbeelden van andere dingen die in hun huwelijk ‘scheef’ zaten.

Vriend werd, terwijl hij het me vertelde, verdrietiger en verdrietiger. Logisch, want elk voorbeeld dat in hem op kwam, was nog pijnlijker dan het vorige. En elk van zijn pijnlijke gedachten werd door het bewustzijn voorzien van een pijnlijk gevoel.

Naar hem luisterend ontstond er een beeld van twee mensen waarvan de ene heel lief en meegaand was en de ander daar voortdurend misbruik van maakte. Die ene ervaart daardoor dus voortdurend stress en ongemak, en de ander leeft stug door en doet zijn eigen zin.

Na twintig minuten vertellen was de conclusie van de vriend dan ook: “Lin, ik kan dit niet meer. Wat zeg jij er nou van?”. Er kwamen twee dingen in me op naar aanleiding van die vraag: “Dit klinkt wel heel anders dan wat ik doorgaans observeer als ik hen samen zie” en “Wat ik denk, doet er niet toe”.

Het was een andere reactie dan ik 8 jaar geleden gehad zou hebben. Pré 3P vond ik het zinvol om, als mijn mening gevraagd werd, deze ook te geven. Inclusief argumenten om de adviezen die ik zou geven te onderbouwen. Ik zou ook heel erg meegeleefd hebben met de ups en downs van de emoties van mijn vriend en met hem geanalyseerd hebben waarom zijn man zo reageerde en hoe logisch het was dat hij daar niet meer mee om kon en wilde gaan. We zouden samen tot een echtgenoot-verbeterplan gekomen zijn, als het ware. Mijn vriend zou het als een behulpzaam gesprek hebben ervaren, zich enorm begrepen hebben gevoeld en gesterkt in zijn mening.

Nu ik inzicht heb in de werking van de 3 Principes vind ik mijn eigen mening meestal niet meer interessant. Want ik herken dat een mening (of het nu de mijne is of die van een ander) totaal vergankelijk is en bestaat uit niks anders dan gedachtenenergie. Dynamische gedachtenenergie die voortdurend van vorm verandert en ervoor zorgt dat we een almaar wisselende menselijke ervaring hebben. Gedachtenenergie die door het bewustzijn van special effects wordt voorzien, waardoor als het ware een projectie ontstaat die zó echt lijkt, dat we hem ‘realiteit’ noemen. De ‘realiteit’ van een partner die zich als een hork gedraagt, de ‘realiteit’ van een rotgevoel, de ‘realiteit’ van het niet meer aan kunnen.

De werking van de 3 Principes kennende, was het zodoende niet logisch om mijn mening te geven toen die gevraagd werd, maar om mijn vriend een wedervraag te stellen. “Vind je het goed als we samen kijken naar hoe die 3 Principes hier aan het werk zijn?”. Hij zei “ja” en er ontstond een gesprek waarin we samen keken naar wat ik graag ‘de oude meuk op zolder’ noem (zie hoofdstuk ‘De Kenau en de Klootzak’ uit ons boek ‘Het mag ook makkelijk’ als je hier meer over wilt weten).

Het gevolg was dat er geen verbeterplan tot stand kwam. Noch voor echtgenoot, noch voor vriend zelf. Er ontstond wel ter plekke rust in het hoofd van mijn vriend én begrip voor zijn eigen gedrag en dat van zijn partner. Een dag later appte hij om te vertellen dat er iets veranderd was tussen hem en zijn geliefde. Hij ervaarde zichzelf als zachter en zijn man “bewoog mee”, zei hij. Hij had weer hoop dat hun huwelijk in stand zou blijven.

“Het is magisch!”, voegde hij er nog aan toe. En dat magische, dat zien wij steeds opnieuw als we met mensen praten over de werking van de 3 Principes. Vraag ons niet hoe het kan of wat er precies gebeurt, maar keer op keer blijkt dat inzicht alles makkelijker en moeitelozer maakt.

PS: wil jij ook iets of meer van dat magische makkelijk dat lijkt te ontstaan door inzicht in de drie principes? Dan is een Shiftdag of een 3-daagse Dieper Inzicht wellicht iets voor jou. Hier lees je meer over onze live bijeenkomsten: https://www.shiftacademy.nl/training/

Share This