Om te beginnen even dit: ik ga in dit stukje een onderscheid maken dat niet werkelijk bestaat. Maar in de (compleet psychologische, van wieg tot graf!) menselijke ervaring is het wel eens handig om hiernaar te kijken. Wellicht wordt er iets herkend. Kan er iets oplossen op psychologisch niveau. Merk je dat er een persoonlijk programmaatje verdwijnt. Daar wordt het leven een stukje makkelijker van*.

Maar maak er alsjeblieft geen persoonlijke opdracht of uitgebreide analyse van, want dan wordt het al gauw een mind game! Goed.

Laatst werd er toevallig in een aantal conversaties achter elkaar gesproken over ‘armen om je heen’ of het verlangen daarnaar. Heb je daar een beeld bij? Een gevoel? Van veiligheid, geborgenheid en geliefd zijn misschien? Mooi. En het onderscheid dat in dit kader in mij opkwam was ‘een authentiek verlangen’ aan de ene kant en ‘de quick fix voor je persoonlijke verslaving’ aan de andere kant.

Ik leg ‘m even uit.

Het ‘authentieke verlangen’ is eigenlijk de diepe wens om je te realiseren dat ALLES ALTIJD oké is. Dat je ook Mind bent. En dat beschrijf ik nu even als een diep gevoel wat al in je zit. Van vrijheid, compleetheid, heelheid, of (in het kader van de armen om je heen) van geborgenheid, veiligheid en Liefde.

Bij de quick fix wil je dat gevoel of die gevoelens ergens ‘halen’. Uit iets of iemand anders. Dat kan een verslavingspatroon worden. Dan kijk je bij elk verlangen (in dit geval bij de behoefte aan armen) om je heen en zoek je naar die armen. Of, als die niet direct beschikbaar lijken te zijn, blijf je onrustig lijden en worden daar vaak automatisch allerlei persoonlijke verhalen omheen geweven. Over verleden en toekomst, over gemis en gebrek, over slachtoffer- of wetenschap (het is toch bewezen dat…).

Bij een ‘grote’ verslaving (is maar een patroontje hè? Geen probleem!) heb je dan al snel geen helderheid of ‘onderscheidingsvermogen’ meer. Je negeert menselijke voorkeuren, signalen en intuïtie (elke man is goed, als er maar een man is. Met één of twee armen).

Ook mooi om naar te kijken: een echt verlangen is eenvoudig te vervullen. Zelfs als je voorbijgaat aan het vinden van die ‘diepere gevoelens’ in jou en in het moment echt die fysieke armen prefereert: je hebt zelf namelijk twee armen die je om je lichaam heen kunt vouwen, je kunt bij de buren aanbellen voor een hug of zelfs een virtuele omarming vragen en krijgen. Dat kan tijdelijk ‘verlichting’ geven. Niks mis mee. Alles mag. En blijf goed kijken wat je werkelijk wilt.

*Al blijft de diepere realisatie dat je al Mind bent alles oplossend.

Share This