Ongetwijfeld heb jij net als veel mensen een probleem. De meesten van ons hebben in ieder geval zo’n probleem dat er altijd lijkt te zijn. Grote thema’s ook. Werk. Je relatie. Geld. Wat wij menen te zien is dat veel mensen er bewust of onbewust voor kiezen om een probleem op één specifiek thema te hebben dat steeds weer terug komt door de jaren heen. Maar wat is er nou zo interessant aan dat ene probleem? In deze video hoor je onze visie.

 

 

 

 

 

 

Sommigen van ons hebben niet continu hetzelfde probleem, maar wisselen eens in de zoveel jaar netjes: eerst eens een paar jaar veel problemen met het werk, dan een paar jaar veel problemen met de kinderen en daarna een paar jaar veel problemen met de relatie. Het lijkt wel alsof er bij iedereen in ieder geval een soort focus is op een specifiek probleem of een specifieke cluster van problemen.

Wij zijn gefascineerd door wat er nou maakt dat dat probleem zo interessant voor je is? Het lijkt vrij willekeurig welk onderwerp we in het leven aangrijpen om diep over na te denken en veel problematische gedachten over te hebben. Maar omdat je bewustzijn zo’n levensechte film van je gedachten maakt, kan je dat zelf haast niet zien. Totdat iemand je op je schouder tikt (zoals wij proberen te doen met deze filmpjes) en zegt: volgens mij zit het probleem niet in de kinderen, je relatie, je werk of het geld. Maar wel in jouw fascinatie voor dat onderwerp.

Wij hebben in ons leven ook een aantal van die fascinaties gehad en hebben gemerkt dat zodra we zagen dat het bijna een obsessie was, dat onderwerp, dat er helderheid kon komen. Dat we er andere gedachten over kon krijgen. Dat het weg kon vallen. En dat geeft heel veel ruimte. Want ja… buiten je gedachten, waar is het probleem dan?

 

 

 

Share This