‘This too shall pass’ zegt men zo mooi en waar in het Engels. Waar, omdat alles wat vorm aangenomen heeft is tijdelijk. Alle pijn en alle pracht. Dat is heel makkelijk te zien, welke bezwaren het verstand ook oproept. In het Brabants is er een variant van: ‘geen gekloot zo groot of er komt een end an’. Ook waar.

Interessant is wel dat we deze wijsheden alleen tevoorschijn halen als we ’this’ (wat er ook is) al hebben beoordeeld als ‘verkeerd’ of ‘negatief’. Ik heb nog nooit iemand die frase horen zeggen bij grote blijdschap. Misschien wordt dan wel pessimistisch gedacht: ‘dit zal wel geen stand houden’. Klopt. Alles gaat voorbij. Maar laten we daar geen mantra voor ongewenste gevoelens of gebeurtenissen van maken.

Want de realisatie dat ALLES bestaat uit Thought, een oneindig creatiepotentieel dat een tijdelijk vorm aanneemt, lijkt me fundamenteler dan de uitspraken die ik noemde. En wat me ook inviel was de vraag: hoe WEET je nu of iets gekloot is? Wat dit is? Hoe weet je of wat je waarneemt en ervaart ‘goed’ of ‘slecht’ is? (en WIE weet dat dan?) Is dat niet ook gewoon een gedachte (oordeel zou je het kunnen noemen) over een al vorm aangenomen gedachte? Er wordt gestapeld met gedachten, zou je kunnen zeggen. Gekloot, in het Brabants 🙂 .

Afbeelding van 愚木混株 Cdd20 via Pixabay

Share This