Ik las een tweet van een bekende psychiater over schuldgevoel en ik zag: schuldgevoel bestaat helemaal niet. Hoe zou een concept als ‘schuld’ moeten voelen? Je kunt natuurlijk een verhaal hebben, geloven en entertainen over hoe jij de dingen anders had moeten doen of anders zou moeten doen. Dan voel je dat wringen en schuren en misschien noem je het schuld.

Je kunt een verhaal hebben, geloven en entertainen over hoe je tekortgeschoten bent of nu niet voldoet. Dan voel je dat wringen en schuren en misschien noem je het schuld. Je kunt een verhaal hebben, geloven en entertainen over gebeurtenissen of dingen die niet gingen of gaan zoals ze zouden moeten (van wie?) en dat jij daar de oorzaak van bent. Dan voel je dat wringen en schuren en misschien noem je het schuld.

Dat kan allemaal en als dat gebeurt, wordt er een ‘onprettig’ gevoel ervaren. Schuren en wringen. Misschien gebeurt ’t zelfs andersom. Is er een schurend en wringend gevoel en wordt daar zo’n heel verhaal over aangemaakt en aan opgehangen. Over schuld hebben dus. Een gevalletje kip en ei en het maakt ons niet uit wat jij denkt dat er eerder is. Schuldgevoel is een lulverhaal (excusez le mot, ik vond het zo mooi poëtisch klinken).

Het gebeurt ons allemaal hoor, dat verhalen over schuld verzinnen, geloven, entertainen en voelen, daar zijn wij verder ook niet schuldig aan 🙂 , maar kun je zien hoe het werkt en dat het lariekoek is? En ook hoe onzinnig het is om vervolgens dat zogenaamde schuldgevoel te gaan zitten analyseren, bezweren, een plekje geven of proberen op te lossen? En hoe doe je dat laatste trouwens? Een ander, beter, leuker verleden verzinnen? Een ander, beter leuker verhaal vertellen over jezelf en jouw wereld in het heden?

Dat kan veel makkelijker. We vertellen je dagelijks in onze blogs, video’s, radioshows, boeken, shiftdagen en andere bijeenkomsten hoe en waarom. Allemaal stof tot minder nadenken.

En als je daar eens online of live met ons over wilt sparren, ben je heel erg welkom in de Slagersdochters Makkelijk Leven Community, op een shiftdag of driedaagse!

Share This