Tijdens het lezen van mijn boek (dat je hier kunt bestellen als je het nog niet gelezen hebt ;-)) merkte mijn vriend op dat hij bij een opmerking waarover ik een artikel had geschreven een totaal andere associatie had.

Het herinnerde me aan het feit dat het leven maar net is wat je ervan maakt. In mij was het namelijk niet eens opgekomen dat de opmerking uit mijn boek ook iets anders zou kunnen betekenen. Mijn vriend had dan weer een andere interpretatie waar hij niet vanaf kwam.

Het bovenstaande voorbeeld is natuurlijk volledig onschuldig, maar het komt ook wel eens voor dat een dusdanig interpretatieverschil leidt tot ‘problemen’.

Bijvoorbeeld als je een mailtje van je baas, werkgroepbegeleider of docent krijgt. Over een opdracht die je gemaakt hebt of de manier waarop je iets gedaan hebt. Het hoeft maar één zin te zijn en je kan volledig in paniek zijn omdat het voelt alsof je iets compleet verkeerd hebt aangepakt.

In je hoofd heb je al ontslag genomen of een nieuwe studie gekozen. Of je hebt een nacht wakker gelegen, of een defensief mailtje teruggestuurd en olie op een (niet bestaand) vuur gegooid.

Het gevolg: jij voelt je ellendig en de ander misschien ook wel. En waarom? Omdat je je in het moment niet realiseert dat wat er gebeurt in je hoofd gebaseerd is op een interpretatie die gekleurd werd door je persoonlijke denken.

Maar dat is het wel. Altijd.

Alles wat er om ons heen gebeurt is in principe neutraal. Maar omdat we het door het filter van ons denken en ons bewustzijn bekijken lijkt dat niet zo te zijn. We zitten stuk voor stuk vast in onze eigen beleving.

Daar is verder niets mis mee, maar het kan wel fijn zijn om inzicht te hebben in hoe je ervaring tot stand komt. Je te realiseren dat je gedachten niet die van een ander zijn en andere gedachten voor een radicaal andere beleving kunnen zorgen.

Die realisatie maakt het namelijk makkelijker om los te komen van je eigen ervaring op het moment dat die voor veel stress zorgt. Dan hoeven veel situaties niet meer te escaleren en kan je gezellig om het vuurtje gaan zitten in plaats van er olie op te gooien. Wel zo gezellig, toch?

Share This