Hij dacht dat ze langs zou komen vanavond en had zich hier erg op verheugd. Het was al een tijdje geleden dat ze elkaar gezien hadden, terwijl hun relatie nog pril was. Verliefd als hij was, wilde hij haar het liefst elke dag zien.

Zij dacht dat ze het langskomen zou laten afhangen van hoeveel ze nog moest doen. Anders zouden ze elkaar morgen zien. Als ze alle tijd van de wereld zouden hebben.

Een miscommunicatie. Zoals iedereen wel eens is overkomen op het één of andere vlak. Wie de kinderen zou ophalen of de boodschappen zou doen. Wanneer dat ene deel van de opdracht af moest. Wie wat zou kopen als voorbereiding op het feestje. Enzovoorts.

Het lijkt niet vaak voor te komen; meestal komt het over alsof we op één lijn zitten met de mensen in onze omgeving. Het lijkt eigenlijk altijd alsof we precies hetzelfde bedoelen. Soms zelfs alsof we precies hetzelfde gedacht hebben als een ander.

Feitelijk gezien is dat echter nooit zo, want je ziet namelijk wat je denkt. Je neemt je gedachten waar. Sterker nog, je kan niets anders zien dan een realiteit die gevormd is door je gedachten. Dusdanig beïnvloed door het samenspel van gedachten en bewustzijn, dat het heel echt lijkt.

Zolang het niet problematisch is (lees: zolang we niet hebben bedacht dat het dat is), merken we niet eens dat een ander ons wellicht compleet verkeerd begrijpt. Het zal altijd een mysterie blijven of jij en je beste vriend of vriendin precies hetzelfde bedoelen als je het over de kleur ‘paars’ hebt, maar waarschijnlijk heeft dat geen enorme invloed op jullie relatie. Of als het gaat om een klein dingetje wat net anders loopt dan je gedacht had, omdat je partner je appje niet goed gelezen heeft, dan is dat ook geen probleem.

Maar omdat ieders gedachten anders zijn op ieder gegeven moment, bevinden we ons eigenlijk continu in een staat van miscommunicatie – we labelen het gewoon anders. Of we labelen het niet omdat het – zoals  eerder gezegd – onopgemerkt blijft.

Leuk om te zien dat het concept ‘miscommunicatie’ niet inherent negatief is. Het is neutraal. En dat maakt dat je vrij bent om je er niet druk om te maken. Sterker nog, miscommunicatie wordt er een begrijpelijk en logisch fenomeen van.  Lekker rustig. Ik ben benieuwd of er meer concepten zijn waar ik in geloof waar dit ongemerkt voor geldt…

Share This