“Ik ben er zó klaar mee!”

Je hoort het vaak zeggen en meestal betekent het ’t tegenovergestelde van wat er letterlijk gezegd wordt. Om te beginnen gaat dat klaar zijn zelden om een feitelijk handeling die afgerond is maar vrijwel altijd over een onderwerp of situatie waar weerstand tegen is. Want hoe vaak zie je iemand die ergens “zó klaar” mee is het onderwerp met een tevreden zucht loslaten?

“Ik ben zó klaar met deze klant”, impliceert vrijwel altijd dat de klant in kwestie voor problemen zorgt en er iets ‘moet’ veranderen om met deze klant door te willen gaan.

“Ik ben zó klaar met het gedrag van mijn peuterpuber” betekent meestal het gedrag ongewenst is en bij voorkeur per direct stopt. Net als er met “Ik ben zó klaar met het hete weer” eigenlijk bedoeld wordt dat het nu maar weer eens tien graden kouder moet worden. 

Er “zo klaar” mee zijn impliceert verzet. De spreker is het niet eens met de werkelijkheid die hij of zij waarneemt.  En grappig genoeg betekent “Ik ben er zó klaar mee!” meestal dat de spreker juist lang, veel en voortdurend over het onderwerp nadenkt. Wenst dat het anders zou zijn, redenen ziet waarom ‘dit’ de verkeerde kant op gaat of verdriet ervaart omdat een alternatieve realiteit beter zou zijn.

Mensen die een dergelijke uitspraak doen, zijn over het algemeen helemaal niet klaar met het onderwerp waarvan ze beweren er klaar mee te zijn. Ze blijven erover denken, verzinnen alternatieve scenario’s, klagen over de situatie of proberen zich er dapper doorheen te slaan. Terwijl er in hun hoofd continue een variant van “IK WIL DIT NIET” rondspookt en ze steeds opnieuw denken aan wat anders zou moeten.

En dat is okay.

Maar… Het is onnodig om daar dan weer verzet tegen te hebben en te proberen het denken te stoppen. Want denken is nooit meer dan gebakken lucht. Het is tijdelijke energie die opkomt en weer gaat, als eb en vloed. Ja, we voelen ons denken en dat gevoel nemen we heel serieus. Daar schrikken we van en verzetten we ons tegen, maar dat betekent niet dat het ‘echt’ is.

Heb je toch een enorme behoefte om iets te veranderen? Lees dan eerst dit artikel even ;-).

Share This