Deze week kwam ik het weer meerdere malen tegen. De vraag, al dan niet verbonden met het aanstaande begin van een nieuw jaar: ‘wat wil je veranderen in je leven? En ik zag mijzelf en vele anderen weer zitten. Op de bank, in het bos, tijdens een retraite, bij een workshop of aan tafel met vriendinnen. Kijkend naar mijn leven alsof het iets is wat losstaat van mijn ervaring in dit moment. Iets buiten ‘mij’. Onafhankelijk van ‘mij’.

Je leven als een ding dat je moet boetseren zodat het de vorm aanneemt die jou bevalt. Een verhaal dat moet gaan zoals ik bedacht heb dat het goed is. Met een verloop dat interessant en de moeite waard is (voor het terugkijken, straks? om leuk over te kunnen vertellen nu?). Het leven als een voorwerp dat de specifieke kwaliteiten moet hebben die jij waardeert. Passie- of betekenisvol, vrij of geregeld. Een object dat bepaalde elementen moet bevatten zoals een passende baan, een zielsverwante geliefde, een doel of missie, een hoeveelheid geld of dosis sportieve activiteiten.

En als dat je uitgangspunt is, kijk je naar je leven met een mentale rode pen in de hand en wijs je aan wat er nog niet goed genoeg is en dus moet veranderen. Wat er nog ontbreekt en dus gezocht moet worden.

Wat mij betreft een eindeloze, heilloze weg, maar bewandel ‘m gerust als je het een prettig spel vindt. Mijn vraag voor vandaag is echter: IS er wel zoiets als ‘jouw leven’ dat losstaat van jouw ervaring/beleving in dit moment? En zo ja; waar dan? Waar zit je naar te kijken? Waar is jouw leven?

En daar verder op voortbordurend; je partner of de afwezigheid daarvan in jouw leven; waar vindt de beleving van hem of haar of de leegte plaats? Je kind of de afwezigheid daarvan in jouw leven; waar ervaar je het? Je baan of de afwezigheid daarvan in jouw leven; waar wordt dat beleefd? Geld of de afwezigheid daarvan in jouw leven; waar ervaar je dat? Al die andere elementen die eerder genoemd werden, alle gedachten en gevoelens, iedere situatie en probleem; kun je het aanwijzen buiten jouw ervaring? Je lichaam, je karaktereigenschappen, alles wat we ‘jij’ noemen; wáár is het, buiten de ervaring ervan? (En laat het ons weten wanneer je iets gevonden hebt wat niet een ervaring is).

Voor wie (eerst) zelf heeft gezien dat er alleen maar die (steeds veranderende!) ervaring is, kan het essentieel zijn om te weten hoe elke ervaring tot stand komt. Daar zijn die 3 principes een prachtige en krachtige metafoor voor. Één Universele Levensenergie creëert ervaringen, via Denken in Bewustzijn. Jij bent onderdeel van die ‘creatie’, want ook jij bent een ervaring. Net als je leven niet een afzonderlijk ‘ding’ waar je wat mee moet. En da’s heel handig om je te realiseren vóór je gaat knutselen aan iets wat van zichzelf niet bestaat. En deze realisatie is uiteindelijk, en paradoxaal genoeg, de ultieme verandering.

PS: Zin om hier dieper in te duiken? We hebben op korte termijn een superleuk programma om met ons aan de slag te gaan, en wel de 3-daagse Dieper Inzicht ( ttp://www.shiftacademy.nl/inzicht-in-de-drie-principes/ )

Share This