“Tevredenheid is des duivels oorkussen”

Vroeger heette het gewoon nog een spreekwoord maar tegenwoordig zou je het een mantra noemen. Een zinnetje dat velen van ons voor zichzelf herhalen. Vaak niet in die woorden, overigens want dat zou ouderwets zijn. 😉 Het is veel hipper om dingen tegen elkaar en jezelf te zeggen als:

“Je maakt óf een stap voorwaarts naar persoonlijke groei, of een stap terug naar veiligheid”.

“Push jezelf want niemand anders gaat het doen”.

“De enige limiet ben je zelf!”

“Doorzetten wordt beloond”.

“Als het makkelijk was, zou iedereen het doen”.

Zowel in het ouderwetse spreekwoord als in de meer moderne motivatiequotes klinkt door dat het belangrijk is om te blijven streven naar meer. Dat tevredenheid niet goed is want je moet blijven groeien.

We vertellen onszelf dit schijnbaar zonder dat we ons afvragen: WAAROM? Waarom is tevredenheid niet okay? Waarom is ‘groei’ het hoogst haalbare? Wat gaat dat pushen en doorzetten me werkelijk opleveren? Wat hoop ik te vinden aan het einde van mijn streven?

We lijken weg te rennen voor een onbestemde angst die ons vertelt dat er iets vreselijk mis gaat als we geen grenzen verleggen, treden beklimmen of ‘groeien’ (wat dat laatste dan ook precies mag inhouden). Alsof er iets beschermd moet worden dat alleen veilig is zolang we in beweging blijven.

Al rennend zodat we die ondefinieerbare angst niet voelen, streven en struikelen we onszelf naar iets dat beter zou moeten zijn dan nu. Een nieuwe baan, meer geld, een ander huis, beter opgevoede kinderen, een lekkerder gevoel over onszelf… En dat noemen we dan drive, doorzettingsvermogen, ambitie of enthousiasme.

Maar niets van wat we ambiëren, neemt de angst daadwerkelijk weg omdat de vrees is gebaseerd op een misverstand. En zolang we het misverstand over het hoofd zien, blijven we elkaar geloofwaardig wijsmaken dat er méér nodig is én dat wij kunnen weten hoe dat méér er uit moet zien. Meer over dit misverstand lees je hier: https://www.shiftacademy.nl/relaties/misverstanden/

PS: Als dit artikel je nieuwsgierig heeft gemaakt dan nodigen we je graag uit voor één van onze Shiftdagen. Meer informatie vind je hier.

Share This