Wat wij bij Shift Academy doen is eigenlijk uitsluitend misverstanden uit de weg ruimen. Niet alleen de twee grote misverstanden over hoe het leven beleefd wordt en wat onze ware natuur is, maar ook alle dwalingen die daaruit voortkomen. In dit stukje hoop ik dat nader toe te lichten. Dat zou zomaar een hoop gedoe en tijd kunnen schelen in je leven en je verlangen naar ‘thuiskomen’ (je diep oké voelen) kunnen bevredigen.

Laten we beginnen bij de grote misverstanden.

Ten eerste lijkt het écht (en geloven we dus vaak) dat het leven van buitenaf op ons afkomt. Vast van vorm is. Wij suggereren dat het andersom is; dat jouw ervaring van het leven 100% van binnenuit wordt gecreëerd door denken dat in je bewustzijn komt. En dat die ervaring daarmee zo veranderlijk is als je gedachten. We vragen je dit niet klakkeloos aan te nemen, maar voor jezelf te onderzoeken.

Ten tweede lijkt het (en geloven we dus vaak) dat we een klein en kwetsbaar poppetje zijn met een chronologisch verhaal, inclusief eventuele innerlijke en uiterlijke mankementen, dat begon bij onze geboorte en zal eindigen als we dood gaan. Wij suggereren dat je ware natuur zich achter dat verhaal bevindt. Dat het eenheid, heelheid, onvoorwaardelijke liefde en oneindig bewustzijn is. De ruimte waarin het verhaal van het poppetje opkomt en verdwijnt. Elke term, metafoor en uitleg schiet hier te kort, maar we zullen het met woorden moeten doen. En ook hier kun je dit alleen voor jezelf ontdekken. In de stilte voor je gedachten. Wie beleeft dat verhaal?

Eigenlijk zijn deze twee dingen het enige wat je je hoeft te realiseren. Steeds dieper. Met steeds meer helderheid. Waardoor het leven in de vorm makkelijker en ‘vloeibaarder’ wordt en je steeds vaker ‘rondhangt’ in de liefde- en vreugdevolle ruimte van je ware natuur.

Stel nu dat je denkt dat je een probleem hebt met bijvoorbeeld relaties of met werk. Als je een beetje kennis hebt van de drie principes, lijkt het (in het begin?) dan logisch om inzicht te wensen op die gebieden. We horen dan: ik zou wel een inzicht met betrekking tot relaties willen hebben. Of: ik hoop dat ik iets nieuws zie wat mijn werk makkelijker maakt voor mij. En dan gaan we daarmee aan de slag of we vermijden juist angstvallig alle gedachten over deze onderwerpen omdat ons verteld is dat het contraproductief is om te focussen op problemen (wat van zichzelf wel klopt). En eigenlijk is dit totaal niet logisch. Want in wezen ben je helemaal niet op zoek naar een inzicht over relaties en werk.

Je bent steeds, zonder uitzondering, op zoek naar een diepere realisatie van de ‘binnenstebuiten’ aard van het leven en van wie je werkelijk bent. Want alleen díe realisatie zorgt ervoor dat je weet dat concepten als relatie en werk niet bestaan buiten jouw zelfgecreëerde ervaring. Je ware natuur kent geen problemen. Dit maakt alles heel eenvoudig. Deze stap terug in het nu zorgt voor diepe stilte en groot geluk zonder aanleiding.

Er zijn in essentie dus maar twee dingen te zien. Hoe het werkt en wie je werkelijk bent. Zullen we daar samen naar kijken? Je bent welkom.

(Bijvoorbeeld bij onze driedaagse Dieper Inzicht!)

Share This