Heb je wel eens meegemaakt dat je in een stilstaande trein zit, op een station, en dat de trein op het spoor naast je dan gaat rijden? En ook; dat het dan écht lijkt of jouw trein vertrekt? Maar zó echt dat je de beweging gewoon voelt? En je verbaasd bent als je de laatste wagon van de wegrijdende trein voorbij ziet gaan en je beseft dat jij nog gewoon op het station stilstaat? Ken je dat?

Zó echt (en eigenlijk nog echter) lijkt het alsof ik me door het leven beweeg. Op of langs een tijdlijn van mijn geboorte tot de dood. Zó echt (en eigenlijk nog echter) lijkt het alsof ik door het bos loop, een afstand afleg, van de ene naar de andere kant en weer terug.

Maar is dat wel zo? Een tijd geleden, na zo’n ervaring in de trein, werd ik nieuwsgierig. Ik keek eens goed, in alle rust, en ontdekte dat alles zich net zo goed ‘door mij heen’ zou kunnen bewegen. Elke ervaring. Het lijkt of ik naar een boom toeloop, maar bij nadere inspectie is er een boom die hier, in mij, in mijn ervaring, dichterbij komt. Het bospad dat onder mijn voeten verandert met elke stap; zou het niet net zo goed kunnen zijn dat het pad beweegt in de stille ruimte die ik ben?

Mijn voorlopige conclusie (een definitieve komt er niet, vermoed ik 🙂 ) luidt: het hele universum (tijd, ruimte en materie) beweegt zich door mij heen als een eindeloze stroom gedachten, ervaringen, gebeurtenissen. Terwijl het andersom lijkt te zijn: alsof ik me in een universum bevindt.

Misschien zeg je nu ‘nou èn?’; dat kan ik me voorstellen. Doe er dan vooral niets mee. Maar als je het leven lastig vindt, of je weg moeilijk, of je hebt problemen met wie en wat je tegenkomt, dan is het wellicht een leuk experiment om hiernaar te kijken. Omdat het zoveel gemak ‘oplevert’, deze realisatie, want:

Je hoeft nergens heen, alles dient zich aan. Je hoeft geen keuzes te maken, die komen door jou heen. Je hoeft geen tijd te vinden, te besteden of te maken; tijd beweegt door jou heen. Je hoeft niet op zoek naar ruimte, dat bén je al. Je hoeft geen uitgaande bewegingen te maken, alles komt naar je toe. Ook terwijl het nog andersom lijkt.

Share This