Vorige week op deze dag werden we door diverse media en een depressie gala eraan herinnerd dat het Blue Monday was. En hoewel we daar jaren geleden al eens een videootje over hebben gemaakt en jij, als geïnteresseerde in ons werk, waarschijnlijk lacht om dat concept, wilde ik die blauwe maandag er toch nog even bijhalen. Als voorbeeld van hoe we gewend zijn dingen te verzinnen, écht te maken of te doen lijken en vervolgens remedies aandragen om ‘ermee om te gaan’. Of ‘je er niets van aan te trekken’.

Zo zag ik een gerenommeerde instelling voor de behandeling van eetstoornissen het volgende twitteren: Het is vandaag Blue Monday dat belooft niet veel goeds… Deze dag wordt namelijk gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. Daar trekken wij ons niets van aan, want zo lang jíj geniet van deze maandag, kom je de meest deprimerende dag van het jaar wel door. Die schaar ik onder de categorie ‘van een illusoire drol een taartje bakken’.

Een gemeente aan het IJsselmeer zette in de krant: ‘Mindful’ wandelen is de Harderwijkse remedie tegen Blue Monday. De gemeente zelf noemde in het artikel het concept Blue Monday ‘quasi serieus’, maar blijkbaar toch waar genoeg om een remedie voor te zoeken. Interessant toch? Als een doekje voor niet-bestaand bloeden.

En al hebben we de Blue Monday mythe misschien wel doorgeprikt of nooit geloofd, wellicht is er iets anders dat we nog zodanig serieus nemen dat we denken dat we er iets MEE of TEGEN moeten doen. Zoals vroeger het monster onder je bed waar je bang voor was, rituelen omheen bouwde qua in bed klimmen, bezweringen over uitsprak of je moeder vroeg ‘m weg te jagen. En dat allemaal terwijl er helemaal geen monster was. Het werd alleen (een blauwe maandag?) geloofd, hoe iedereen je ook vertelde dat monsters niet bestonden. Het vóelde wel zo, toch? Al was het er in werkelijkheid niet?

Kun je zien dat hetzelfde geldt voor een label dat we kregen bijvoorbeeld, of gevoelens als verwarring, irritatie of somberheid? Voor een waargenomen situatie, probleem, medemens of zelfs…..onszelf? Zouden het allemaal geen concepten of ideeën zijn? Die laatste (onszelf, ik) is wellicht de grootste uitdaging en tegelijkertijd het meest fundamenteel en essentieel. Een inzicht in die richting ‘werkt’ langer dan een blauwe maandag door. Maar wie Blue Monday heeft doorzien (jij?) is wellicht bereid ook te twijfelen aan het bestaan van andere bedenksels.

Je bent welkom op een Shiftdag of de Driedaagse Dieper Inzicht. Dan kijken wij met je mee.

Image by M W from Pixabay

Share This