Ze is opvallend voorzichtig voor een meisje van acht. En dat is ze al voor zolang iedereen zich kan herinneren. Nooit kleurt ze buiten de lijntjes of neemt ze overhaaste beslissingen. Ze spaart haar zakgeld netjes en ruimt haar kamer op.

Die terughoudendheid is gebaseerd op het hebben van veel gedachten over de gevolgen van dingen. Aan watergevechten doet ze niet mee (tenzij het in de achtertuin is of op een andere plek waar droge kleren in de buurt zijn), want natte kleren wil ze niet. Met natte kleren aan zou ze het namelijk wel eens koud kunnen hebben. Misschien zou ze zelfs wel ziek worden. Verder klimt ze niet in bomen en speelt ze niet op het gras – beide activiteiten zouden tot vieze vlekken op haar broek kunnen leiden. Die er wellicht niet meer uit zouden gaan. Sterker nog: klimmen kan vallen betekenen, wat op zijn beurt weer voor blauwe plekken of gebroken botten kan zorgen. Als haar vriendinnetjes een dansje willen opvoeren voor de ouders, doet ze niet mee. Want misschien zouden ze het niet mooi vinden en dan zou ze zich schamen.

Dat risicomijdende gedrag lijkt best verstandig, want het zorgt er tenslotte voor dat ze veilig is voor eventuele ‘beschadigingen’ die ze anders zou kunnen oplopen. Schoon en droog zit ze aan de zijlijn. Zowel lichamelijk als geestelijk lijkt ze beschermd te zijn tegen eventuele pijn.

Het daadwerkelijke gevolg? Weinig doen en veel toekijken hoe andere kinderen zich op het leven storten.

En dat terwijl dingen doen of laten nooit maakt dat ze veilig is. Als mens kan ze helemaal niet beschadigd raken door invloeden van buitenaf. Wat er ook gebeurt, van binnen is ze oké. Zo gezond en zo heel als de dag waarop ze geboren werd. Haar kern kan immers niet kapot gaan, alleen kapot lijken te zijn doordat ze bepaalde gedachten heeft over zichzelf en de wereld.

Ik hoop dat ze dat gaat zien, want ik vermoed dat dat inzicht veel vrijheid voor haar zou doen ontstaan. Dan kan ze naar hartenlust spelen en natuurlijk bewegen in de richting die bij haar past. Wie weet wat er dan voor prachtige dingen zouden ontstaan. 🙂

Share This