‘Succesvolle ondernemers doen alleen waar ze werkelijk goed in zijn en…..’ lees ik, en vind het een leuke uitspraak. Want wat is succesvol? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Men geeft het voorbeeld van Richard Branson. Rijk, oprichter van een groot bedrijf (Virgin) en hij ziet er blij uit. Prima. Maar dan weet ik nog steeds niet wat succesvol is.

Is het de hoeveelheid verdiend geld? Is het de grootte van het bedrijf (en hoe dan gemeten; in omzet, in werknemers, in winst?) Is het de mate van blijheid van de ondernemer? En hoe meet je trouwens blijheid?

Ik ken bijvoorbeeld een vrouw die al tientallen jaren met heel weinig geld rondkomt. Ze doet wel altijd waar ze goed in is en wat ze leuk vindt.  Ze is ook blijer dan bijna iedereen die ik ken. Is zij succesvol? En volgens wie?

Als we concepten als ‘succesvol’ onder de loep nemen, zal altijd blijken dat de definitie ervan volstrekt willekeurig is en voor iedereen een andere betekenis heeft. We verzinnen het helemaal zelf, of we zijn het met de gedachten van een groepje mensen schijnbaar eens over wat het concept inhoudt. Omdat alle mensen in dat groepje toevallig dezelfde dingen willen en/of belangrijk vinden.

Vervolgens gaan we van alles over zo’n concept roepen. Boeken over schrijven (hoe word ik succesvol?). Onderzoeken naar doen (welke factoren bepalen of jij succesvol wordt?). Conclusies over trekken (succesvolle ondernemers doen altijd…). Zo creëren we hele werelden gebouwd op een van zichzelf loos idee.

Geeft niets. Maar het is grappig om het te doorzien. Om mezelf af te vragen of we wel weten waar we het allemaal over hebben. Ik kom vrijwel altijd tot de conclusie dat ik het niet weet. En dat dat helemaal niet erg is. Ik leef gewoon (succesvol?) verder.

Share This