Als businesscoach spreek ik heel veel ondernemers die van alles doen en nalaten wat ongemerkt de groei van hun bedrijf tegenhoudt. En uiteraard doet niemand dat bewust. Zonde, vandaar dit artikel.

Grofweg komt het erop neer dat ik twee situaties observeer, die vaak in één persoon, naast elkaar bestaan. 

  1. Je doet van alles omdat het moet en geeft jezelf op je donder omdat je het niet leuk vindt. Of het niet snel genoeg doet, of het niet goed genoeg kan. Voorbeelden hiervan zijn: je eigen website maken, coldcalling of de boekhouding.
  1. Je laat dingen na omdat je er (on)bewust (heel) veel negatieve gedachten over hebt die maken dat je denkt dat de taak in kwestie niet bij je past, je het niet kan of het niet durft. Voorbeelden hiervan zijn: je website maken, coldcalling of de boekhouding (ja, precies: exact dezelfde voorbeelden!).

Steeds opnieuw blijkt dat de ondernemer die zichzelf onder druk zet om dingen te doen of uit angst dingen nalaat, zich op verkeerde informatie baseert. Het lastige is dat je dat alleen meestal niet door hebt, omdat de gedachten die je over de situatie hebt, totaal waar en volledig geïnformeerd lijken. Dit werd tijdens een recent event dat ik organiseerde extra duidelijk toen we samen aan de slag gingen over “de psychologie van de ondernemer”. Wat voor de ene deelnemer als totaal waar werd beschouwd, was voor de andere ondernemer een onzinbedenksel.

Wat je denkt over een bepaalde situatie of een bepaald feit, ziet er in ons eigen hoofd heel echt uit, maar is dat voor iemand anders absoluut niet. Waardoor je jezelf ongemerkt baseert op foutieve informatie (die er – nogmaals – wél heel waar uitziet).

Zo zitten we onszelf als ondernemers vaak ontzettend in de weg en hebben we veel meer stress dan nodig is. Stress die onmiddellijk afneemt zodra je stopt jezelf in de weg te zitten.

Ik heb inmiddels ontdekt dat ik mezelf geen andere mindset hoef aan te leren. In plaats van mezelf te dwingen dingen te doen, ben ik er al zodra ik mezelf niet in de weg zit. Als het ware een stapje opzij zet om mezelf er langs te laten.

Share This