Lees of krijg jij ze ook, de adviezen, tips en methoden van mensen die het beter weten dan jij? De beste manieren om geld te verdienen en/of dat te investeren, naamsbekendheid te krijgen via Social Media, je website te bouwen, je time-management te doen, meer klanten te krijgen en/of minder te werken, vliegen je om de oren. En, eerlijk is eerlijk, ik ben één van de mensen die in Nederland begonnen is met vertellen hoe je met online marketing met meer gemak meer klanten kunt krijgen. Ik dacht ook dat ik het beter wist.

Soms zijn ze handig, maar meestal zit er een enorme adder onder het adviesgras waar we ons niet bewust van zijn. Ik zag die adder ook niet toen ik nog blijmoedig ondernemers adviseerde om bepaalde dingen wél en andere juist niet te doen. Want ik dacht dat ik dé formule had gevonden om succesvol en daarmee gelukkig te worden en gunde die formule ook andere ondernemers.

En toch… als ik adviezen geef, hoe goedbedoeld ook, ga ik ervan uit dat wat voor mij werkt, voor een ander ook werkt. Ga ik ervanuit dat wat voor mij goed is, dat ook is voor een ander. Dat mijn manier gekopieerd zou moeten worden omdat ‘ie superieur is. Dat ik kan weten wat goed is.

Maar eerlijk is eerlijk: ik heb geen idee wat goed is voor jou of hoe jouw onderneming vorm moet krijgen. Of jij überhaupt wel een bedrijf moet hebben of beter af bent als werknemer of huisvader. Of jij 100.000 mensen te inspireren hebt of slechts die ene toevallige voorbijganger door een glimlach hoop hoeft te geven.

Daarbij komt nog een belangrijker aspect: adviezen spelen ongemerkt in op je (onbewuste) angst. De angst om niet goed genoeg te zijn, de angst voor armoede, de angst om niet gezien te worden – whatever je angst ook moge zijn, adviezen triggeren je onzekerheid.

Adviezen gaan ervan uit dat je op dit moment mist wat je nodig hebt – dat er ‘iets’ is waardoor je je beter gaat voelen en een volwaardiger ondernemer (en daarmee mens) zult zijn. 

En dat is wat mij betreft het grootste misverstand van allemaal. De mindfuck der mindfucks.

Want het gevoel dat de ultieme drijfveer is onder alles wat je doet, dat héb je al. Dat bén je al.

We zijn altijd allemaal op zoek naar een gevoel dat ik het beste kan omschrijven als ‘thuis’. Maar misschien resoneer jij meer met ‘okay zijn’, ‘genieten’, ‘tevreden zijn’, ‘in liefde zijn’ of simpelweg ‘zijn’. (Je voelt hopelijk waar ik op doel.)

Dat hopen en denken we te bereiken door iets te veranderen. Ons karakter. Ons bedrijf. Onze financiële status, hoeveelheid vrije tijd of aantal volgers op de mailinglijst. En we grijpen elk advies aan waarvan we vermoeden dat het ons die dingen gaat geven.

Maar  ‘thuis’ is wat je bent, ‘thuis’ is wie je bent en daardoor valt thuis niet te bereiken. Je kunt door meer geld, meer succes, meer tijd of meer wat-dan-ook niet komen waar je al bent. Je kunt met een goeie strategie, op basis van een geweldige tip of door middel van een fantastische methode helemaal niet bewerkstelligen wat al IS.

Je bent al thuis. Je hebt dus geen advies nodig om er te komen. Het is slechts het misverstand dat je iets mist waardoor je getriggerd wordt om te rennen, je zorgen te maken, te stressen en houvast te zoeken bij adviezen van anderen.

PS: Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: “Ja, lekker makkelijk…. Maar dan doe ik dus niets meer en gaat alles mis!”. En dat is wat mij betreft onderdeel van de mindfuck. 😉 In werkelijkheid gebeurt er iets anders. Zodra je gaat herkennen dat je altijd thuis  bent, ontstaat er vrijheid om in elk moment zonder angst te doen wat inspireert en mee te bewegen met de flow van het leven. En wat er dan voor verrassende dingen gebeuren, kunnen wij met ons breintje niet eens bedenken. 😉

Zin om hier meer over te leren? Kom dan naar één van onze Shiftdagen. Klik hier voor het aanbod.

Share This