New thinking a day keeps insanity away

Een zelfbedachte quote die wel klopt. Want elke nieuwe gedachte zorgt voor een ander gevoel. Herken je het dat je – in een moment van pure woede of frustratie/verdriet/euforie/vul in – allerlei gedachten hebt? Die vervolgens weer in één klap verdwijnen als er bijvoorbeeld iets gebeurt waardoor je al je aandacht verlegt naar dat wat er dan aan de hand is?

Ik geef je graag een voorbeeld uit mijn eigen leven. Man en ik gaan na 16 jaar uit elkaar. Weliswaar als goede vrienden, maar gosh, wat een pijnlijke aangelegenheid. Als klap op de vuurpijl kwam ik erachter dat mijn 2e relatie niet de match was die ik hoopte. Hoppa, in 1 klap ben ik – sinds een kwart eeuw (!) – vrijgezel. Je begrijpt dat ik hier een heleboel gedachten over heb en soms komen die tot een soort superpiek in mijn hoofd die er voor zorgt dat ik me waardeloos voel.

Waardeloos is eigenlijk een understatement. Als ik die superpiek ervaar denk ik dat ik een compleet doelloze, sneue, armoedige, verdrietige en vooral erg mislukte vrouw ben. En die gedachten over mezelf zorgen er natuurlijk vervolgens voor dat ik me heel klote voel. Mijn bewustzijn zorgt voor prachtige special effects waardoor het geheel nogal echt aan voelt met geur, kleur en ‘bewijzen’ voor mijn mislukt zijn.

MAAR – en daar komt ‘ie – vervolgens heb ik één nieuwe gedachte. De gedachte kan simpelweg zijn: “jippie, mijn Rituals-bestelling komt zo!” Of ik zie hoe puppy en teckel aan het ravotten zijn en ik denk zoiets als: “ik heb de leukste honden van de wereld!”

En poef! In één adem zijn mijn zeer pijnlijke gevoelens verdwenen als sneeuw voor de zon. Echt verdwenen. Gewoon doordat ik één nieuwe gedachte heb. Dus new thinking a day keeps insanity away! (In het Nederlands vrij vertaald: een nieuwe gedachte per dag zorgt dat je niet gek worden mag ;-)).

Ik blijf dit echt een super interessant ‘fenomeen’ vinden. Ik kan het iedereen aanraden. Zelfs in de diepste krochten van je ellende zorgt een nieuwe gedachte voor een nieuw gevoel, heerlijk!

Foto (c) José van Stiphout

Share This