In een liefdesrelatie lijkt het belangrijk dat je partner je serieus neemt. Ingaat op wat jou bezighoudt, met je meedenkt als je je zorgen maakt en begrip toont voor je gevoelens. Het lijkt dé manier te zijn om verbinding met elkaar te ervaren.

Pas als we onze gedachtenspinsels, twijfels en emoties met elkaar delen, menen we een connectie met elkaar te voelen. We zoeken verbinding in het delen, erkennen en serieus nemen van onze gedachten.

Gaat je partner niet in op je gedachtenspinsels op de manier die jij verwacht of fijn vindt, dan noemen we dat een probleem en zeggen we dat we niet serieus genomen worden.

Maar laten we daar eens beter naar kijken ;-).

Bezien vanuit inzicht in de 3 principes weten we dat gedachten slechts voorbijgaande illusies zijn, een stromende energie die door het bewustzijn van sensaties, gevoel en emotie wordt voorzien. Gedachten komen, voelen enorm echt en belangrijk en verdwijnen weer (als we ze daar de kans voor geven – het lijkt erop dat we ons er ook enorm op kunnen focussen waardoor een gedachtentrein vol ellende ontstaat).

In feite doen gedachten wat wolken doen: ze drijven voorbij; zelfs op de donkerste dagen weten we dat ze op enig moment weer verdwijnen.

En dat wetende: waarom is het dan belangrijk dat je partner met je meevoelt en -denkt over jouw wolk-van-de-dag? Of laat ik de vraag anders stellen: waarom is het erg als hij of zij dat niet doet? Vermoedelijk blijft die donkere wolk alleen maar langer hangen als je er samen over gaat praten, naar blijft kijken en oplossingen bedenkt om de wolk te laten verdwijnen. Want wat je in die momenten doet, is vergeten dat de gedachten en gevoelens een illusie zijn (of een ‘leugen’, zoals één van onze trainees van de 3P Facilitator Opleiding het graag noemt). Waardoor het zomaar zou kunnen dat een partner die alles wat jij roept wél serieus neemt, je helpt om je onzekerheid/angst/boosheid/verdriet/vul-zelf-in, in stand te houden.

Waarmee ik niet wil zeggen dat je nergens over zou mogen praten. Ga je gang, het hoort bij leven en de menselijke ervaring.

Alleen… koppel het alsjeblieft niet aan de liefde tussen jou en je partner. Want die liefde, die ben je. Dat is je kern. Het is waar je uit bestaat.  En niet alleen jij, ook je partner. Onder of vóór al het denken dat bij jullie beiden plaatsvindt, is slechts liefde.

Zo bezien is ‘serieus genomen worden’ ineens geen item meer. Sterker nog, misschien ga je herkennen dat NIET serieus genomen worden veel fijner is, omdat het je de kans geeft razendsnel te herkennen dat je gedachtentrein een illusie is ;-).

PS. Heb je het gevoel dat er een relatie is in jouw leven die makkelijker kan? (het hoeft niet perse een liefdesrelatie te zijn ;-)) Kom dan naar één van onze Shiftdagen en kijk een dag lang ontspannen in deze richting, zodat je de ander weer met een frisse blik kunt zien.

Share This