“Verbeter de wereld, begin bij jezelf” is een gevleugelde uitspraak. In mijn hoofd vertaalt zich dat tot “Niet zeuren over anderen maar zelf beter doen wat anderen fout doen”.

Wat we dan willen verbeteren en waar wij dan zelf mee beginnen, kan van alles zijn. De kosten van gezondheidszorg verlagen en zodoende gezonder eten en meer bewegen. De CO2 uitstoot terugbrengen en daarom auto, vliegtuig en dierlijke producten laten staan. Een vriendelijker maatschappij en om die reden nooit negatief praten over anderen. Leven met passie en in dat kader een bedrijf oprichten om anderen te helpen dat te bereiken. De buitenwereld niet met ouderdom willen confronteren en dus een facelift nemen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Superleuk als je ervan geniet om de dingen te doen die je doet. Heerlijk om jezelf gedrag te zien vertonen waar je je blijkbaar toe geroepen voelt. Of het nu veganistisch eten, meer sporten of een bedrijf oprichten is.

Maar er zit een addertje onder het gras waar ik je graag voor wil waarschuwen. (Haha, tja, daar voel ik me blijkbaar toe geroepen ;-)).

Veel vaker dan we ons realiseren, willen we dingen veranderen en verbeteren vanuit een ‘ik ben niet goed genoeg’ of een ‘ik ben niet veilig’ idee. Dan lijkt het alsof er gesport wordt vanwege de gezondheid, maar is het in feite omdat je uiterlijk wel ‘goed’ moet zijn. Dan neem je de bus met een superioriteitsgevoel omdat jij het, in tegenstelling tot anderen, wél ‘goed’ doet. Dan heb je een onbestemde angst voor de toekomst die je sust met ‘de juiste dingen’ doen en ‘goed voor jezelf zorgen’.

Daar waar ‘ik ben niet goed genoeg’ en ‘ik ben niet veilig’ de ongemerkte onderliggende drivers van je gedrag zijn, levert dat stress op en verlies je ongemerkt bergen energie. Veel meer dan je in de gaten hebt. Zonde, omdat het ook makkelijk kan en mag.

Want al die tijd ben je al veilig en totaal okay, onder dat denken dat je drijft tot stress, strijd en streven. Je bent immers, zoals je wel vaker van ons hoort, de verpersoonlijking van de universele levensenergie. Een perfecte menselijke ervaring die voortkomt uit een perfecte bron. Met de mogelijkheid om je bij dat perfecte welzijn vandaan te denken. Ongeacht of je het als zodanig ervaart: je bent – onder al het denken en de sensaties die dat denken oproept – altijd helemaal okay en veilig. Thuis. Altijd Thuis.

Zodra je die aangeboren veiligheid écht ziet, op een dieper niveau dan het analytisch logisch of een goed idee vinden, dan verschuiven er dingen. Dan verdwijnt het grootste deel van die stress, het streven en de strijd. Dan valt er niets meer te verbeteren. Niet aan jou en niet aan de wereld. Wat er nog overblijft zijn dingen om te doen. Automatisch. Omdat het in je opkomt en het blijkbaar gedaan wil worden. En grappig genoeg ziet de wereld er dan, zonder noemenswaardige verandering, ineens een stuk beter uit. 😉

PS1: Verbeteren is een fascinerend onderwerp ;-).  Lees hier de andere artikelen over het (niet) verbeteren van jezelf en anderen.

PS2: Wil jij graag een laag dieper gaan dan analytisch snappen waar we naar verwijzen en de effecten van inzicht in de 3 Principles (nog) meer gaan ervaren? Schrijf je dan hier in voor de 3-daagse Dieper Inzicht.

Share This