Ergens op mijn Facebook tijdlijn verscheen er een discussie over Zwarte Piet. Of die nu niet eens een andere verschijningsvorm moest aannemen. Een andere kleur, minder kleur of juist meerdere kleuren. Wat deze figuur nu vertegenwoordigde en of dat (nog) wel acceptabel was. Of ‘ie niet helemaal van het toneel moest verdwijnen. Terwijl anderen juist vonden dat Zwarte Piet moest blijven zoals hij altijd al was, punt uit. Het gaf een hoop gedoe, zo te lezen.

Wat er in mij opkwam was de vergelijking met hoe we onszelf, onze persoonlijkheid of ons ego zo je wilt, vaak bekijken in de reguliere psychologie en in damesbladen. We vinden bijvoorbeeld dat we, ik noem maar wat, niet assertief genoeg zijn en dus een andere verschijningsvorm moeten aannemen. Als we menen introvert of saai te zijn, willen we graag een training om wat kleurrijker voor de dag te komen in het leven. Soms denken we dat we iets vertegenwoordigen wat niet langer acceptabel is. De onderdrukte vrouw of de macho man. We spelen dan onze persoonlijkheid letterlijk de Zwarte Piet toe! Of we kijken in de richting van non-dualiteit en concluderen dat onze persoonlijkheid helemaal van het toneel moet verdwijnen. Opgaan in de eenheid, in de onvoorwaardelijke liefde, lijkt dan de weg. Terwijl anderen juist vinden dat je ‘jezelf’ moet blijven. Gewoon zoals je bent, punt uit. Het lijkt allemaal een hoop gedoe.

Wat we in beide bovenstaande gevallen voor het gemak even vergeten is dat zowel Zwarte Piet als onze persoonlijkheid helemaal niet bestaan. Ze zijn beiden een verhaaltje. Een illusie waarvan we de weerspiegeling waarnemen. En die realisatie maakt wat mij betreft elke discussie overbodig. Illusies blijven illusies, in welke verschijningsvorm dan ook. Of je nu vasthoudt aan het beeld dat je (van jezelf of van Zwarte Piet) hebt of ‘m radicaal wil veranderen; het blijft een beeld. Of je nu een symbool verwerpt of omarmt, het blijft een symbool. Zullen we het daar samen over hebben, in alle openheid en bereidheid om iets nieuws te ontdekken?

En mocht jij graag je stressvolle, angstige of depressieve persoonlijkheid willen (leren) doorzien, dan nodigen wij je uit om een Shiftdag of Driedaagse bij te wonen.

Share This