‘Geen enkele gedachte is waar’ zeiden wij laatst op een shiftdag. Waarop één van de deelnemers terecht opmerkte: “dan zijn die 3 principes ook niet waar”. Dat klopt natuurlijk. Want ook de 3 principes zijn ooit ‘maar’ opgekomen als passende beschrijving van het mechanisme achter de menselijke ervaring.

Helaas is zo’n shiftdag maar zeven uur lang en zijn er soms mensen bij die pas recent of oppervlakkig kennis hebben gemaakt met dit paradigma. We hebben dan niet altijd de gelegenheid om dieper te gaan dan de uitleg van de werking van de menselijke ervaring. Met die 3 principes als behulpzame metafoor.

Gelukkig krijg ik hier op de site wél de ruimte om uitgebreid op deze opmerking in te haken. Dat ga ik dus bij deze even doen. Alles wat we denken dat die 3 Principes zijn, is uiteindelijk ook niet waar. Je hoeft wat ons betreft dan ook niet in ze te geloven. Je hoeft die drie woorden niet te analyseren, ergens te plaatsen of anderszins wetenschappelijk te benaderen. We kunnen wel over de werking van deze Principes filosoferen om er een idee van te krijgen. Dat blijkt ontzetten nuttig en levert (soms diep) inzicht op. Ik heb er op ons kantoor een tekening van gemaakt die sommigen helpt.

Maar eigenlijk zijn de 3Principes uitsluitend geformuleerd als hulpmiddel die je helpen begrijpen hoe je ervaring van binnen naar buiten wordt gecreëerd. Dat scheelt al een heleboel gedoe en geworstel en bovendien, en dat is wat mij betreft het belangrijkste, maakt het inzicht hierin de weg vrij om verder (dieper?) te kijken. Voorbij de wereld van de vorm. Voorbij de creatie zoals die in dit moment verschijnt. Of, als je dat een duidelijker beeld lijkt, naar wat er aan vooraf gaat.

Natuurlijk mag en kan dat ook rechtstreeks. Laat de metafoor van die principes dan gerust voor wat ‘ie is en val stil in de ruimte van je eigen Zijn. Laat het persoonlijke (denken) met rust en kijk naar het Universele. Vergeet de illusoire (niet ware!) vorm en ‘zwem’ in het vormloze.

Er zijn echter maar weinigen die deze directe weg onmiddellijk bewandelen. Ik in ieder geval niet, als ik terugkijk. Mijn menselijke ervaring leek veel te belangrijk en interessant. Mijn goed getrainde intellect had allerlei bezwaren tegen deze eenvoud, kwam met honderden vragen op de proppen en zag allerlei problemen die eerst opgelost moesten worden vóór ik die kant op mocht :-). En daarom vinden wij de ’tussenstap’ of ‘ingang’ van de 3 Principes zo prettig. Ze verklaren hoe elke ervaring tot stand komt, zodat je daar niet bang meer voor hoeft te zijn. Of weerstand tegen hoeft te hebben. Of er eindeloos gefascineerd naar blijft staren terwijl het aan alle kanten wringt en schuurt. En ook al dat wringen en schuren wordt in alle eenvoud uitgelegd. Je wordt steeds gewezen op het feit dat elke ervaring een uitkomst is van het samenspel tussen die drie componenten Mind, Consciousness & Thought. Goh. Nou.

Dat begrip kan een ingang zijn naar het besef waar het echt om gaat. En dat kunnen we niet beschrijven, want het is Niets wat ons intellect begrijpt en het is een Weten zonder woorden waar we geen gedachten aan vuil hoeven maken.

Ga je graag ook wat dieper hierop in en gun je jezelf alle tijd om hierover in gesprek te gaan en stil te vallen? Je bent welkom. Eind augustus doen we weer zo’n heerlijke driedaagse. Met de waarschuwing dat van de driedaagse die we in november vorig jaar deden, nu de helft van de deelnemers bij ons de opleiding doet. Je zou dus zomaar geïnspireerd kunnen raken om hier voor jezelf of voor je werk in verder te gaan, zoals velen in de UK en de VS al deden!

Share This