Aan het einde van een bijzonder geïnspireerd en inspirerend gesprek, waarin we alle schurende en wringende gevoelens voor het gemak even op één hoop hebben gegooid onder de noemer ‘ongezellige gevoelens’ meldt mijn gesprekspartner ineens: “ik kijk nu gewoon uit naar de volgende keer dat er ongezellige gevoelens opkomen!”

Deze uitspraak kenmerkt een groot inzicht. Als ik het zou moeten omschrijven is het de realisatie dat gevoelens, van welke aard dan ook, niet verkeerd zijn en niet gefikst hoeven worden. Niet weggeduwd, weg gegeten, weg gedronken of weg gesmartphoned hoeven worden. Dat ze welkom geheten worden, gezien voor wat ze zijn (één van de vele vormen die de Universele Levensenergie kan aannemen). Het verwijst ook naar wat Sydney Banks ooit formuleerde: ‘als mensen enkel zouden leren niet bang te zijn voor hun ervaring; dat alleen zou de wereld al veranderen.’

Eigenlijk moet je bereid zijn om dat ongezellige gevoel waar je al zo lang tegen strijdt, of jij het nu verveling, depressie, angst, controledrang of stress noemt, de rest van je leven te hebben. Voel je de weerstand al in je opkomen? Ook ongezellig, hè? Maar met een diep inzicht in de aard van alle gevoelens zou het dus ook zomaar kunnen gebeuren dat je je verheugt op de volgende keer dat je angst opspeelt of de stress door je lijf giert. Of je depressieve bui begroet met een intern ‘ja, ongezellig!’ En dan ben ik heel benieuwd wat er gebeurt.

Helaas kun je andermans inzicht niet als trucje gebruiken (‘hoe zat het ook alweer? Oh ja, ik moet dit gevoel omarmen of accepteren! Ik moet het gezellig vinden!’). Er is weliswaar een grote markt voor tweedehands inzichten, lees alle bladen met tips en stappenplannen er maar op na, maar transformatie zit in iets wat JIJ voor jezelf ziet. Misschien geïnspireerd door wat wij hier allemaal schrijven, door een filmpje op ons YouTube kanaal of een uitzending van onze radioshow. Wellicht door een dag of nog langer met ons in gesprek te gaan; wie zal het zeggen? Je bent hoe dan ook welkom. In gezellige of ongezellige staat :-). Wij kijken uit naar jou!


Share This