Wat is toch de reden dat we als mens soms geen chocola kunnen maken van de wereld? Dat we het grotere plaatje (onze spirituele aard!) niet zien? Ik vermoed dat het komt omdat we zo gefocust zijn op onze eigen realiteit. Ons ikje, dat we zo belangrijk vinden. Waar letterlijk onze hele wereld uit voortkomt en om draait.

We zijn gefascineerd door alles wat ons gebeurt en overkomt. In het verleden zoals wij het ons herinneren, in dit moment zoals wij het ervaren en in een toekomst. zoals we die fantaseren. We bekijken en bespreken eindeloos de kleinste details van een relatie. We duiken in de bijzonderheden van onze woonomstandigheden. We hebben buitengewoon veel aandacht voor kleine en grote problemen. We monitoren voortdurend alle ins en outs van onze financiële situatie. We praten over wat hij zei, wat ik toen antwoordde, wat zij deed, wat er toen gebeurde. Hoe het anders kan of had gemoeten. Hoe het beter zou kunnen.

En daar vinden we nooit de permanente oplossing waar we naar op zoek zijn. De volledig frisse impuls die je leven compleet kan veranderen (van binnenuit!)

Het werkt volgens mij hetzelfde als wanneer we een afbeelding op onze computer héél ver inzoomen. Uiteindelijk zien we dan alleen pixels met kleuren. Er valt geen patroon meer in te ontdekken. Geen logica. Je hebt eigenlijk geen idee waar je naar zit te kijken, omdat je slechts een miniem onderdeeltje van het oorspronkelijke beeld waarneemt. Een fractie van een groter geheel.

Om daar een glimp van op te vangen kunnen we uitzoomen. Afstand nemen. Een stapje terug doen. Het niet langer zo interessant te vinden wat er zich zo vlak voor ons neus afspeelt waardoor vanzelf een ruimer zicht ontstaat. Op wat wij uiteindelijk ook Zelf zijn.

(Het lijkt ook of velen in onze westerse wereld symbolisch gedwongen worden om de dingen ‘van een afstandje te bekijken’ doordat het zicht van dichtbij vermindert na een jaar of 40. Geen idee of het waar is, maar het viel mij in en ik vond het een grappige gedachte. “Zoom uit!” zeggen die ogen :-). En wij kopen toch maar snel een leesbril.)

Share This