Luisterend naar een lieverd kwam in mij een beeld op van een mensje dat op een grote berg goud zat te balen van wat er was en te bedelen om iets anders. En ik herkende dat als een o zo menselijke maar o zo onhandige en aangeleerde beweging. Kijk je mee?

Er is een relatie, een baan of een situatie die niet bevalt. Dat kan natuurlijk. Er komt een verlangen op naar iets anders. Geen enkel probleem. Wat we echter over het hoofd zien is ten eerste dat de relatie, baan en situatie een verzameling gedachten is. Illusoir van aard en vanzelf veranderend. We missen, ten tweede, ook het feit dat een andere (of geen) relatie, baan of situatie ons niet zal opleveren wat we willen (ons prettig voelen). Al ben je uiteraard zo vrij als een vogel om weg te vliegen!

Omdat we ons niet bewust zijn van die vrijheid, blijven we zitten balen en praten over de beperkingen die gezien worden. Blijven we eindeloos bedelen om iets anders dan er nu is. We willen deze shit graag inruilen voor goud, zogezegd.

Terwijl we, in deze metafoor, bovenop die berg met goud zitten. Altijd. Overal. Hoe dan ook. Maar balend en bedelend missen we dat. We kijken naar buiten in plaats van naar ‘beneden’.

Dat goud is je ware natuur. Innerlijke wijsheid, onafhankelijk van het aantal levensjaren. Eindeloze intelligentie die niets met het intellect te maken heeft. Grenzeloos bewustzijn dat alles omvat. Of, in nuchtere termen; de rust en ruimte die je zoekt, het geluk waar je naar streeft, de vrijheid en vrede die je verlangt en het welzijn dat je wil. Het IS al zo. Welk verhaal er ook in je hoofd zit en uit je mond komt.

Misschien zeggen we niet voor niets: zwijgen is goud. In de stilte, naar binnen (of, in deze metafoor, naar ‘beneden’) kijkend, kun je makkelijker opmerken dat je al die tijd al bovenop een berg goud zat. Balend en bedelend.

p.s. Wil je dit goud in jezelf (meer) ontdekken en misschien ook je medemens daar de ruimte & mogelijkheid toe bieden? Kijk eens op shiftacademy.nl/3pcoach naar onze opleiding. In februari start er een nieuwe groep!

Afbeelding van Linda Hamilton via Pixabay

Share This