Hondjes ruiken graag aan poep. Aan de hand van de geur van uitwerpselen kunnen zij vaststellen welke hond er op hun route heeft gelopen. Althans, zo luidt de theorie. Olly vormt hierop geen uitzondering. Hij snuffelt veel.

Laatst had ik ons Shifthondje toevallig een paar keer achter elkaar uitgelaten, omdat Linda andere bezigheden had. Toen we een volgende dag weer samen richting de Korte Duinen liepen, zagen we Olly aan een drol ruiken. Ik vertelde Linda dat dit hoopje van Olly zelf was, want toevallig herinnerde ik mij die poeplocatie nog. Misschien ging er in het hondenkopje ook wel de gedachte ‘hé, hier heb IK gisteren gelopen! Deze is van mij!’ om. Wie zal het zeggen?

Wij keken toe en ik zei tegen Linda: “Olly demonstreert hier wat we als mensen ook wel gewend zijn om te doen: snuffelen aan je eigen shit.” En met onze shit bedoelen we dan gedachten die je als stressvol, angstig, boos of depressief zou kunnen labelen (hoeft niet 🙂 ). Waar de fysieke shit een darmkrampje nodig heeft, volgt geestelijke shit op een verkramping in het bewustzijn.

We snuffelen daar kennelijk graag aan door er aan te denken, erover te vertellen en alle details van de shit op te lepelen. We vinden de inhoud van de shit blijkbaar belangrijk en interessant.

Zou er voor ons ook informatie inzitten? Ik vermoed van wel. Maar niet het soort informatie dat we denken dat er in zit!

De informatie in onze geestelijke shit luidt: dit stinkt om je eraan te herinneren dat je even in de war bent. In de war over de aard van de shit (het zijn voorbijgaande gedachten, geen werkelijk probleem) en over de aard van onze ware natuur (pure Mind), die uiteraard niet in de shit te vinden is.

Geliefde zegt ook altijd ‘don’t share your shit’ oftewel: praat niet over de inhoud van je probleemgedachten. Ik nuanceer dat graag met een toevoeging: don’t share your shit met degenen die niet helder hebben waar de menselijke ervaring uit bestaat en die niet weten wie je werkelijk bent. Want voor je het weet dan sta je dan samen aan de shit te snuffelen en te lijden onder de geur. Nergens voor nodig. Laat de shit maar links liggen.

Als je nieuwsgierig bent naar fundamentele inzichten, en het oplossen van al je (misverstanden over) shit, loop dan een tijdje met ons mee voor een volkomen frisse blik! We hebben elke week een nieuwe podcast en een verse video, online trainingen en een community met eigen app, eendaagse bijeenkomsten, maar ook driedaagse intensives waarop we dieper duiken in het begrip van de 3 principes dat ons uitgangspunt is.

Share This