We willen heel veel dingen begrijpen. Dingen die in de wereld gebeuren en de reden daarvan. De dingen die mensen doen en hun motivatie daarvoor. Het is een eindeloze exercitie, want er gebeuren aan de lopende band dingen. Mensen om ons heen en in de wereld doen ook continu dingen. En omdat we tegenwoordig overal van op de hoogte worden gehouden (als we dat willen tenminste 🙂 ), kan het hoofd het gewoon niet meer bij houden. Zijn we voortdurend verbaasd, maken we ons boos of worden we bang. We gaan dan even voorbij aan het feit dat we reageren op een wereld die we zelf, in elk moment, vormgeven door middel van die prachtige kracht van het Denken.

Thought creates a world and then says I didn’t do it! (fysicus David Bohm).

Gelukkig is er een andere weg. De weg naar binnen waar alle antwoorden liggen. En daar kunnen we zien dat we eigenlijk maar één ding hoeven te begrijpen. Hoe de menselijke ervaring wordt gecreëerd. Inzicht in dit mechanisme maakt alles helder.

Natuurlijk kun je dan nog steeds de wereld van de vorm in kijken. Eraan deelnemen. Er volop in spelen. Dingen ondernemen en veranderen. Maar vanuit een heel ander uitgangspunt. Niet in reactie op die wereld (tenzij je daar zin in hebt of je even, heel menselijk, verliest in de ongelooflijk krachtige illusie), maar in creatie van iets nieuws en fris. Een compleet andere realiteit dan je eerder voor mogelijk hield. Nog steeds op dezelfde manier vormgegeven, trouwens!

 

Share This