Er worden deze jaren talloze boeken geschreven over (mag ik even radicaal doen? Ja, hè?) moderne non-onderwerpen. Blijkbaar vinden we het wel aantrekkelijk om ons daar intensief mee bezig te houden. We pakken een concept, nemen aan dat het bestaat, vinden het een goed idee en gaan er daarom mee aan de slag.

Ik noem termen als kwetsbaarheid, falen, vertragen, verbinden en leiden. (Dat laatste dan ook weer op allerlei ‘nieuwe’ manieren.) Het is slechts een kleine greep uit het hedendaagse aanbod in zelfontwikkelingsland. Met het doel te ‘empoweren’. Heel vaak, in mijn optiek tenminste, als (tegen)reactie op een oude gewoonte.

Omdat je eerder blijkbaar dapper maar vruchteloos onkwetsbaar probeerde te zijn gaan we ons nu, helemaal hip, kwetsbaar opstellen! Omdat je al jaren verwoede maar mislukte pogingen deed om te slagen gaan we nu lekker falen met z’n allen! Omdat je je een ongeluk haastte om alle bordjes in de lucht te houden gaan we nu serieus vertragen, mensen! Omdat je jezelf centraal stelde of eenzaamheid ervoer, zoek je nu dus naarstig naar verbinding (vertel me even hoe!). Of omdat we altijd een volgzaam slaafje speelden dan wel juist vastliepen in het leiden, proberen we nu op een vernieuwde, verbeterde manier ons leiderschap vorm te geven. En de boeken die daarover worden geschreven gaan als warme broodjes over de toonbank. Elk onderwerp wordt met enthousiasme bestudeerd en eventueel beoefend. Want natuurlijk worden er ook instructies gegeven over HOE je kwetsbaar moet zijn. HOE je kunt falen en vertragen en HOE je moet verbinden en leiden.

Er is allemaal niets mis mee. Als het je interesseert en aantrekt; lekker doen. Ik wil alleen even helder krijgen dat dit niet is waar het bij Shift Academy over gaat. Wij ontdekken graag samen met jou dat al die bovengenoemde concepten niet bestaan, dus dat je er ook niet op hoeft te focussen of ergens naar hoeft te streven. Scheelt een hoop werk. Zeker voor een persoon die eigenlijk niet bestaat.

Daarmee vindt namelijk een meer fundamentele shift plaats. En maakt het niet meer uit of er in het moment kwetsbaarheid wordt ervaren of een enorme kracht. Vervaagt het onderscheid tussen slagen en falen volledig. Wordt er gedaan wat er te doen is in een tempo dat logisch, prettig of handig is. Weet en voel je dat er in essentie alleen heelheid is en geen ‘ik’ en de ‘ander’ die moeten verbinden. Wordt er geleefd en wie zal zeggen of het leiden of volgen is?

Wat een eenvoud. Nergens meer een ‘ding’ van hoeven maken omdat het doorzien wordt en oplost. Helemaal vanzelf. Zonder dat je een boek hoeft te lezen over eenvoud. Zonder te oefenen in eenvoud en te streven naar eenvoud. Zonder dat je voortdurend hoeft op te letten of je wel eenvoudig genoeg bent of doet. Zonder dat je bij een goeroe hoeft te checken of je het wel goed doet, dat eenvoudig zijn. En als ingewikkeldheid verschijnt, wordt dat eenvoudigweg ook (h)erkend en lost het op, net als al die andere concepten.

Share This